300 millió dollárost büntetést kaptak az amerikai technológiai vállalatok kartellezésért

0 511

Már több éve zajlik az a csoportos kártérítési tárgyalás az USA-ban, amelyben a munkavállalók polgári peres úton perelték be a legnagyobb technológiai vállalatokat. A perre azért is került sor, mert állítólag az Apple, a Google, az Intel, az Adobe és több más nagy cég egymás között titkos megállapodást kötöttek, mely alapján nem csábíthatják át egymás munkatársait vonzóbb bérekkel, egyéb juttatásokkal.

A perben összesen egyébként 64.000 munkavállaló érintett és közösen több, mint 9 milliárd dolláros kártérítést igényeltek a vállalatoktól, hiszen ezáltal a vállalatok kartellezést hajtottak végre, melyet a törvény tilt, nem beszélve arról, hogy így a munkavállalók a titkos egyezmények miatt nem jutottak kedvezőbb munkalehetőségekhez, valamint sokkal kevesebb bért kaptak, mint amit a valós piaci körülmények biztosítottak volna.

A tárgyalássorozatot amúgy az a Lucy Koh bírónő vezette, aki az Apple és a Samsung közötti tárgyalásokban is bíráskodott. A tárgyalás végeredménye egyébként a munkavállalók számára kedvezett, ugyanis 325 millió dolláros kártérítési összeget ítélt nekik meg a bíróság. Bár mindez töredéke annak, amit a munkavállalók kértek, sőt megoszlik ezen összeg is a 64.000 munkavállaló között, de várhatóan a továbbiakban a fentebb említett cégek felhagynak ezen jellegű titkos szerződéseikkel és a munkavállalóknak lehetőségük lesz a piacon szabadabban mozogni.

Egyébként a panaszt a felperesek még 2011-ben nyújtották be, de az ügy csak ez év májusában került a bíróság elé. Mivel szinte nyílt titok volt a kartellezés, ezért a nagy cégek mindenképp együttműködtek a munkavállalók ügyvédeivel, de az egyezség részletei még nem kerültek nyilvánosságra.

Az úgynevezett fejvadászati tilalom egyébként általánosnak volt mondható a nagy tech óriások között. Főleg, mikor Steve Jobs, az Apple egykori vezére még 2006-ban megtudta, hogy a Google tech részlege az Apple iPod csapatából próbál szakembereket magához csábítani. A perben egyébként nyilvánossá vált azon elektronikus levelezés is Steve Jobs és az akkori Google vezér, Eric Schmidt között, melyben egy amolyan kölcsönös szerződést foganatosított meg a két vezető, mely szerint egymás alkalmazottait nem veszik fel/át, még akkor sem, ha azok önként jelentkeznek.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá