Az erősödő árfolyam miatt milliókat bukhat el a Samsung

0 800

A dél-koreai fizetőeszköz, a won erősödő árfolyama kezdi éreztetni hátrányos hatását az ország exportérdekelt főleg autóipari és elektronikai ágazataiban. E miatt számos vállalat így második negyedévi eredmény-előrejelzésének rontására kényszerült.

A dél-koreai won már március óta erősödik a dollárral szemben: a dollár árfolyama jelenleg 1020 won közelében áll, míg az év első hónapjaiban ez 1060-1070 won körül alakult.

A Hyundai Motor Group autóipari kutató intézete, a Korea Automotive Research Institute (KARI) számításai szerint a dollárral szemben a won minden 10 egységes erősödése 420 milliárd won (411 millió dollár) bevételtől fosztja meg a dél-koreai autóipart. Egyes előrejelzések szerint az év folyamán további csökkenés várható, így a dollár árfolyama akár a 900 won közelébe is eljuthat.

A won erősödése a Samsung eredményén is érezteti hatását. A Korea Investment & Securities Co. számításai szerint a Samsung értékesítési árbevétele 55,2 ezer milliárd wonra csökkenhet az április-júniusi negyedévben a korábban jelzett 56,5 ezer milliárd wonról. Hasonló előrejelzést tett a Samsung eredményére a Samsung Securities Co. és a Hi Investment and Securities Co. is.

Ugyanakkor a dél-koreai vállalatok bizonyos mértékben védve is vannak a helyi deviza árfolyamának változásától – mutat rá a KARI elemzése -, hiszen a Hyundai gyártmányainak csak 40 százaléka készül belföldön, a Samsung pedig diverzifikálja devizaügyleteit, és kereskedelmében egyre kevésbé támaszkodik a dollár fizetésekre.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá