A Samsung 1993-ban majdnem leállt a mobiltelefonok gyártásával a Motorola miatt

0 1,302

Bár a Samsung és a Motorola egyaránt óriás nevek a mobiliparban, mégis kifejezetten nagy különbség van a két vállalat között. Míg a Samsung jelenleg a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, ráadásul hatalmas profitot zsebel be ebből az üzletágból, addig Motorola majdnem végleg eltűnt a süllyesztőben. Azonban azt tudtad, hogy a Samsung majdnem végleg bezárta a mobilos divízióját 1993-ban a Motorola miatt?

A Motorola régen úttörőnek számított, miután kiadta a világ első kereskedelmi mobiltelefonját 1983-ban. A Motorola DynaTAC 8000X nagy és nehéz készülék volt, a súlya megközelítette a 800 grammot. Ennek ellenére a fél világ megőrült érte. Éppen ezért feltételezhetjük, hogy nem csak a Samsung, de a legtöbb mobiltelefon-gyártó felnézett a Motorolára a régi szép időkben.

Viszonylag kevesen tudják, hogy a Samsung eleinte arra törekedett, hogy a telefonjai hasonlítsanak a Motorola készülékeihez. A legelső modell fejlesztését 1991-ben fejezte a vállalat, majd az elkövetkezendő pár évben viszonylag sok változat látott napvilágot igaz, kizárólag Dél-Koreában. De ezek sajnos távolról sem voltak jók.

Egy történet szerint a korai 90′-es években a Samsung egyik mérnöke tanúja volt annak, hogy a hegymászók Motorola készülékeket használtak telefonálásra a hegyek tetején Koreában. A mérnök felvitt ugyanarra a helyre egy Samsung telefont, de hívást kezdeményezni már nem tudott, ugyanis nem volt egyáltalán hálózat ott.

Ez ahhoz vezetett, hogy a Samsung vezetősége rengeteg pénzt fektetett be a kutatásba és a fejlesztésbe. Éppen ezért 1993-ban arra az elhatározásra jutottak, hogy amennyiben nem tudják megközelíteni a Motorola szintjét, akkor az egész divíziót végleg bezárják és abbahagyják a mobiltelefonok gyártását.

Végül a fejlesztést jó útra terelték és 1994-ben a Samsung kiadta az SH-770-es modellt. Ez volt a legelső készülék, mely a cég vezetőit is boldoggá tette. Az SH-770 és más későbbi telefonok segítették hozzá a Samsungot ahhoz, hogy uralja a dél-koreai piacot 1995 második felétől. Ezt megelőzően a Motorola volt a vezető telekommunikációs cég a Samsung hazájában. Érdekes történet, ugye?

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá