Kipróbáltuk a Samsung multifunkciós, okos sütőjét

0 4,860

Napjainkban már nemcsak a mobilkészülékeket illeti meg az „okos” jelző, hanem az egyre bővülő többi elektronikai berendezéseket is, amik rohamosan terjednek az utóbbi időkben, az életünk még könnyebbé tétele érdekében.

Már a konyhai eszközök piacán is kezdik átvenni a hatalmat az olyan multifunkciós, okos gépezetek, melyek minden terhet levesznek a vállunkról, hogy több időnk maradjon a fontosabb dolgokra. Tényleg csak pár év kell, és lassan minden ember nappalijában ott fog csücsülni egy okoskészülék, mely várja gazdája minden parancsát.

A napokban a Samsung multifunkciós, okos sütőjét vettük górcső alá, ami valóban egy minden feladatot kiszolgáló kis gépezet. Tudunk vele sütni, főzni, ételt melegíteni vagy akár grillezni! Nézzünk valóban állja-e a sarat!

Samsung Smart Oven – a férfiak megmentője

Akinek halványlila gőze sincs, hogy egy adott ételt milyen hőfokon, mennyi ideig és persze milyen módon (grill, légkeveréses, stb) kell megsütni/megfőzni, annak ez a készülék lesz a megváltás. Férfitársaim, akik a konzolok és focimeccsek világában nőttek fel, de a gasztronómiában gyengélkedtek, vessetek egy pillantást erre a „kis” gépezetre, és váltig állítom, hogy egy randi során le fogjátok nyűgözni a kiszemelt nőszemélyt!

A Samsung Smart Oven természetesen nem csak a férfiak, hanem a konyhatündér hölgyek szívét is megdobogtatja, hiszen ezzel vége a hosszadalmas keresgélésnek, amit a mikrohullámú sütőnk hátoldalán található teljesítményszám leolvasása után folytattunk, hogy az alapján megkapjuk, vajon hány percig is kellene bent tartanunk az adott ételt.

A dél-koreaiak okos sütőiről nagyjából egy éve rántották le a leplet, és azzal a csábító tulajdonsággal próbálták belopni magukat a vásárlóközönség szívébe, hogy olyan készülékként hirdették magukat, aminél sem a sütési időt, sem pedig a sütési teljesítményt nem kell beállítani, hanem az előre beprogramozott 25 üzemmód közül kell csupán az adott ételt kiválasztani. Bizony, ez tényleg így is van!

A Smart Oven igazából egy olyan mikrohullámú sütő alakú készülék, mely a sütési, főzési vagy akár grillezési funkciókat is egyben ellátja, tehát nem kell külön-külön megvásárolnunk a többi konyhai készülékeket, hanem mindent funkciót megkapunk egyetlen készülékbe. Ennek persze ára van, de erről később.

A Samsung hazai képviseletétől kaptunk pár napra egy MC32F606TCT típusjelzésű Samsung Smart Ovent, mely az igényeinket valóban felülmúlta, tényleg roppant egyszerűen és könnyedén csinálhat ínycsiklandozó ételetek saját otthonában szinte bárki.

Külső

Tesztalanyunk nem kis darab, ezt le kell szögezni, tehát a specifikációkat érdemes vásárlás előtt átnyálazni, illetve ha van módunk rá személyesen is megtekinteni, mert a készülék lényegesen nagyobb egy hagyományos mikrohullámú sütőnél. Nekünk szerencsére pont elfért a konyhai pulton, de egy kisebb konyhába érdemes előzetes terepszemlét tartani. A nagyobb mérettel arányban természetesen egy nagyobb súly is társul, úgyhogy családtagnak, szomszédnak nem árt szólni hazahozatal előtt.

A fogantyút és a kijelzőt is magába foglaló rozsdamentes acélfelület letisztult stílust kölcsönöz a Samsung okos sütőnek, amely tökéletesen illeszkedik az otthonunk konyhabútorához. A Samsung okos sütő ajtaja függőlegesen nyílik és záródik így kényelmes használatában és prémium megjelenésében egyaránt hasonlít a hagyományos sütőkre. A gombok műanyagok, de a minőségi fajtából.

Belső

A Samsung okos sütő belseje kerámiabevonatú, amit roppant egyszerű tisztán tartani és persze hosszú távon is ellenáll a karcoknak és az elszíneződéseknek.

A méretesebb fogások se jelenthetnek akadályt, a 32 literes belsőben és a 345 milliméter átmérőjű forgótálon még több étel fér el, viszont azért nem akkora, mint egy hagyományos sütő, de véleményem szerint nem fognak gondot okozni az edények behelyezése.

Kiegészítőkből kapunk ugye egy forgótálcát, kétféle állványt (egy alacsonyt, meg egy magasabbat) és egy pirítótányért, ami grillezéshez is használható, illetve erre helyezhetjük az ételeket. A Samsung egy “20 egyszerű recept”-es könyvet is, melyben találunk néhány ínyencséget is.

Mitől okos a Samsung Smart Oven?

Elérkeztünk a készülék legérdekesebb és leghasznosabb pontjához, azaz hogy mit is takar a smart szó, mitől okos ez a készülék.

Smart Cook üzemmódban nem kell beállítanunk sem a hőfokot, sem pedig a sütési/főzési időt, hanem az előre beprogramozott 25 üzemmód közül kiválasztani a nekünk megfelelőt, majd a Start gomb megnyomása után megvárni, míg jelez a készülék, hogy kész az étel. Így levesz minden terhet a vállunkról és a program automatikája végzi el a szükséges kalkulációkat és az alapján megy végbe a sütési folyamat.

A példa kedvéért néhány üzemmód, amik közül lehet választani: héjában sült burgonya, szalonna, halfilé, darabolt csirke, de megtalálható még a sütemények, croissant, friss zsömle vagy akár a muffin.

A lista között találjuk a pattogatott kukoricát is, amin most bizonyára mindenki elmosolyodik és eszébe jut az eset, hogy ha 10 másodperccel később vesszük ki a mikrohullámú sütőből, akkor előfordul, hogy megégnek a kipattogott kukoricák. Ezentúl nem kell az idővel foglalkoznunk, a Smart sütő figyeli, hogy mikor készül el teljesen és aszerint állítja le a melegítést.

A korábban említett példa annak köszönhető, hogy a Smart Multi-Szenzorok folyamatosan, másodpercenként figyelik az étel felületi hőmérsékletét, és a szerint alakítják a sütést, így elkerülhetjük, hogy odaégjen az étel. Az ennivaló elkészültét négy csipogás jelző, ami után automatikusan leáll a sütés.

Ha szeretnénk, akár friss kelt tésztát vagy egészséges joghurtot is készíthetünk, amikor csak szeretnénk, a sütő gondoskodik a tökéletes végeredményről. A Slim Fry technológia segítségével – amely a grill és a hőlégbefúvós funkciót ötvözi – pedig olaj nélkül süthet ropogós ételeket. Elég csupán bekennünk az étel felszínét, és már indulhat is a sütés.

Muffin sütés

Ki is próbáltuk, hogy milyen egy muffin sütés az okos sütővel. Gyorsan felcsaptunk egy receptkönyvet, amiben bevásároltuk az alapanyagokat és elkészítettük, majd muffinformába helyeztük és belehelyeztük a sütőbe.

Azért választottuk a muffint, mert a használati útmutatóban felfedeztük, hogy létezik ilyen Smart Cook üzemmód, illetve bevallom, nem vagyok egy konyhatündér, de a teszt kedvéért nekiláttam a feladatnak.

Követve a használati útmutatóban lévő leírást, a kisebb állványra és a pírítótányérra volt szükség a muffin elkészítéséhez, ezekre kellett helyeznünk őket.

Az üzemmód kiválasztása és a Start gomb megnyomása után beindult a gépezet és elkezdődött a sütés. A készülék kijelzőjén ekkor még nem jeleníti meg a hátralévő időt, csupán körbe-körbe táncoló kis egységeket figyelhetünk meg.

A sütés ideje alatt az okos sütő ablakán kukucskálva figyeltem a bent lévő folyamatokat, ahol egyszer csak felizzott a vörös fény, illetve a felső grill rács is olykor-olykor bekapcsolt. Pár perc elteltével beindultak a légkeverő lapátok, és hamar kellemes muffin illat lepte be a konyha minden zugát.

A sütés végeztével négy csipogás jelezte, hogy véget ért a sütés és elő lehet készíteni a tányérokat, tálakat, hogy még frissen, melegében fogyaszthassuk el az ennivalót.

A muffinok mind kívül, mind belül tökéletesen átsültek, nem égtek meg, és az íze is isteni volt. A végén egy kis csokoládét is olvasztottam rá, hogy egy kicsit feldobjam. Az alábbi képen láthatjátok a végeredményt.

Összegzés

Roppant hasznos és praktikus kis masinát sikerült megalkotni a dél-koreaiknak, amit biztos, hogy sokan fognak választani maguknak otthoni multifunkciós eszközként.

Leginkább azoknak lehet hasznos, akik nincsenek annyira otthon a sütés és főzés fortélyaiban, de konyhatündérek is előszeretettel választhatják ezt a Samsung csúcssütőjét.

A legénylakások egyik alapkelléke, de az albérletben élőknek sem jön rosszul, akik ezzel a modellel szinte mindent meg tudnak sütni, főzni, grillezni,  ráadásul elköltözésük után is magukkal tudják vinni a készüléket a kompaktsága miatt, de akár a kempingezők számára is remek választás lehet, akik hosszabb időre terveznek kikapcsolódni.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Értékelés
Dizájn - 81 %
Minőség - 92 %
Tudás - 95 %
Szavatosság - 88 %
Ár/érték arány - 79 %
Az első Samsung rádiómagnómat még 6 éves koromban kaptam. Azóta is lenyűgöz a dél-koreai cég összes terméke. Igazi Samsung fanatikus vagyok, így szinte minden terméken, melyet használok, a gyönyörű Samsung logó virít!

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá