Te tudod, hogy a hűtőszekrény mióta része az életünknek?

1 5,400

Ma már nincs olyan otthon, amelyben ne lenne hűtőszekrény, természetesnek vesszük annak meglétét. De képzeljük csak el, milyen lenne az élet nélküle? Saláta friss zöldségek nélkül, utazás során hűtés nélkül megromlott egzotikus gyümölcsök, vagy ami még rosszabb, VB-meccs nézés hűtött sör nélkül. Így nem meglepő, hogy sokak szerint a hűtőszekrény az emberiség története során az egyik legjelentősebb találmány.

Hűtés régen és most

Az élelmiszerek eltarthatóságában nagyon fontos szerepet játszik az alacsony hőmérsékleten való tárolás, amit már az őskorban is felismertek, hiszen az elejtett vadat hóval, jéggel hűtötték. Később az ókori görögök és a rómaiak földbe ásott jégvermeket használtak az élelmiszerek tárolására, a középkorban pedig pincékben és kutakban hűtötték az élelmet. Az idő múlásával egyre nagyobb igény mutatkozott a táplálékok, húsok tartósítására, a gyümölcsök, italok és borok hűtésére, így megkezdődött a jégkereskedelem és a mechanikus hűtőberendezések feltalálásának korszaka.

A jéggel történő hűtésnek egészen a 19. századig meghatározó szerepe volt. Az első sikeres mesterséges hűtési eljárás a skóciai születésű William Cullen nevéhez fűződik, majd az első gőzzel működő hűtőgép terveit Oliver Evans amerikai mérnök fogalmazta meg, 1805-ben. Az első igazi, akkor még gőzzel működő “hidegcsináló gépet” az egyesült államokbeli John Gorrie építette meg a 19. század közepén. Ezt követően számtalan technikával kísérleteztek, de végül a „kompresszoros megoldás” vált be, amely bizonyos gázok összepréselése révén hozza létre a hűtőközeget.

A kisebb méretű háztartási hűtőszekrények csak a 20. század elején jelentek meg. Az első elektromos hűtőt, azaz a frizsidert Chicagoban, adták el, és azóta karrierje töretlen. 1928-ban egy újabb mérföldkövet jelentett a freon feltalálása, amely Thomas Midgley nevéhez fűződik. A freon egy színtelen, szagtalan hűtőközeg, amely nem jelentett robbanásveszélyt és nem volt egészségre ártalmas, mint a korábban alkalmazott ammónia. A freon alkalmazása forradalmasította a háztartási hűtőszekrények elterjedését, és 1937-ben az Egyesült Amerikai Államokban már minden második háztartásban megtalálhatóak voltak. Később aztán kiderült, hogy a freon a levegőbe jutva károsítja az ózonréteget, így betiltották az Európai Unióban. Ezért napjainkban a technológia jelentős mértékben a környezetvédelmi céloknak megfelelő megoldásokat részesíti előnyben.

Megváltozott funkciók

Napjaink frizsiderje már nemcsak a hűtésre helyezi a hangsúlyt, hanem sokkal inkább a család mindennapi életének részese kíván lenni, és ennek megfelelően különböző okos funkciókkal turbózzák fel őket. Ráadásul a modern hűtőszekrény a konyhabútor divatjával változik, így a gyártók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a designra is, a praktikus kialakítás és a költséghatékony működés mellett. Gareth Lewis, a Samsung fogyasztói elektronikai üzletágának vezetője elmondta, hogy a vállalat vadonatúj Food ShowCase hűtőszekrényének kialakításakor azt vették figyelembe, hogy az okos megoldásokkal megkönnyítsék a családok életét, és a készülék minden egyes négyzetcentiméterét a végletekig kihasználják. A tervezésnél nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a fogyasztók tökéletesen átlássák a készülékben tárolt élelmiszereket, könnyedén és gyorsan hozzáférhessenek a leghátsó rekeszekben tárolt kis apróságokhoz is.

A Samsung Food ShowCase amerikai típusú side-by-side hűtőszekrényét úgy tervezték, hogy a tárolóteret intelligensen, a család különböző igényeinek megfelelően osztották fel. Eszerint a ShowCase részbe a családtagok által gyakran keresett élelmiszerek kerülnek, míg az InnerCase a hosszabb távon tárolt élelmiszerek számára áll rendelkezésre. A ShowCase három fő zónára osztható: Főzés, ahova olyan főzés közben leggyakrabban használt élelmiszerek kerülnek, mint például a tojás, sajt vagy a különböző szószok; a Családi rekeszbe a család által rendszeresen keresett élelmiszerek, az italok vagy a gyümölcsök kerülnek; az alsó Gyerek részt pedig a kisebb harapnivalók számára tarthatjuk fenn. Az InnerCase-ben zöldségeket, gyümölcsöket, húst és egyebeket lehet tárolni. Az innovatív dizájnnak köszönhetően pedig nem kell tovább sakkoznunk a kisebb-nagyobb élelmiszerek elhelyezésével, egymásra halmozásával sem, hiszen a hűtőszekrény minden egyes négyzetcentiméterét optimálisan kihasználhatjuk. A hagyományos hűtőszekrényekkel ellentétben a romlandó ételek is jobban elkülöníthetőek, így a gyümölcs és a zöldség is hosszabb ideig marad friss.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 hozzászólás

  1. Tudom, a régi szögletes Hajdu mosógéppel is hűtöttünk, anyám csináltatott bele egy tartályt, abba vettük a jeget a jegestől, egy tábla volt 4 Ft, a ’60-as évek elején.
    2 Ft-ért annyi jeget adtak, hogy még a kádba is jutott. a dinnyéhez.
    Rendes, használt Lehel hűtőt kb. ’64-ben vettünk, ívelt ajtaja volt, rajta ZÁRAS KILINCS !!!

Szólj hozzá