TouchWiz evolúció: így változott a Samsung-féle felület

0 6,104

Pontosan 2010-ben indított útjára saját alaposan átdolgozott androidos felületét a Samsung. Az eltelt négy esztendő alatt a TouchWiz számos ráncfelvarráson esett át és jó néhány újdonsággal is bővült, legfrissebb változata a dél-koreai gyártó aktuális csúcsmobiljával együtt mutatkozott be. A mérföldkő apropóján egy kis időutazásra invitál minket a Samsung, melyben a felületről készült képekkel illusztrálja, hogyan is változott az androidos platform samsungosított kiadása.

A Galaxy S-széria legelső képviselőjével 2010-ben debütált a Samsung-féle módosított Android, a TouchWiz. Az akkor még Android 2.1, majd később annak Froyo nevű változatán futó felülettel nem újat, hanem egy, a Galaxy telefonokhoz igazodó felhasználóbarát interfészt kívánt mutatni a dél-koreai gyártó, ám a változás igazi szelét a kezelőfelület 4.0-ás verziója hozta meg.

A TouchWiz 4.0 elsők között támogatta a hardver gyorsítására alkalmas szoftveres változtatásokat, lehetővé tette a gesztusvezérlést és az ujjunkkal való mozgatás más különböző módjait, de ezzel a felülettel indult a Samsung több szolgáltatása is, melyek közül néhány a mai napig megtalálható a gyártó mobileszközeiben.

A fejlődés persze nem csak a felületre volt hatással, hiszen az újabb generációs Galaxy telefonok bemutatkozásával számos meglévő funkció is alapos ráncfelvarráson esett át, mint például a szövegbevitelre alkalmas jegyzetelő, a kamera (ennek kapcsán ráadásul megjegyzendő, hogy a Samsung a Galaxy S5 megjelenésével tette először lehetővé a kamerához tartozó szoftver harmadik féltől származó kiegészítőkkel való bővítését), de hasonló mód alapos változásnak lehetünk tanúi a kontaktlista esetében is.

Érdekes látni, hogyan fejlődött a TouchWiz felülete az elmúlt négy alatt, melynek láttán valószínűleg többünkben ugyanaz a kérdés fogalmazódik meg: vajon, hogyan fest majd mindez három, négy, esetleg öt év múlva?

(kép: Mashable)

 

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá