Galaxy K: megérkezett a brutális fénylesővel szerelt selfie-mobil

Hivatalosan is leleplezte tavalyi fényképezős mobiljának idei változatát a Samsung. A fotókat 20.7 megapixelen lövi, van selfie-időzítő, lassított felvétel, mindemellett pedig telefonálhatunk is vele. Digitális fotólabor, ami a tenyerünkben is elfér: megérkezett a Galaxy K.

A kompakt kisgépek elleni offenzíváját olyannyira komolyan gondolja a Samsung, hogy ezúttal profi fotósok tudását és egy sor laborban fellelhető műszer kavalkádját zsúfolta egyetlen masinába. A Galaxy K nem telefon, de még csak nem is egy hagyományos értelemben vett kamera, hanem valami jóval több annál.

Hetekkel ezelőtt kiküldte a sajtónak szánt meghívóját a Samsung, hogy április 29-én hivatalosan is bemutassa aktuális zászlóshajójának fotózásra kihegyezett változatát. A Galaxy K-t ma hajnalban leplezte le a gyártó Szingapúrban.

A szóban forgó mobil-fényképezőgép fontosabb ismérvei közé tartozik az 1/2,3 coll méretekkel rendelkező CMOS típusú 20.7 megapixeles előlapi fényleső, mely 10-szeres optikai zoomra képes. A tekintélyes méretű szenzor ellenére a Samsungnak szerencsére sikerült ésszerű határokon belül maradni, már ami a súlyt illeti, a masina mindennel együtt ugyanis, mindössze 200 grammot nyom a mérlegen.

A gyengébb fényviszonyok mellett is páratlan minőséget prezentáló képekről továbbá a Xenon vaku és a beépített képstabilizáló gondoskodik, mellyel a fotók mellett természetesen videókat is rögzíthetünk, méghozzá HD felbontásban. Ez utóbbival kapcsolatban ráadásul megjegyzendő, hogy a szerkentyűvel akár 60 képkockát is lőhetünk másodpercenként, és persze adott a mostanság egyre népszerűbbnek számító lassított felvételek rögzítésére alkalmas funkció is.

Szoftveroldalról kiemelendő a kamerához tartozó Selfie Alarm, amely, mint azt neve is mutatja, elsősorban a szelfik készítésére alkalmas. Az újdonság lényege, hogy a magunkról készítendő fotó előtt a masina 2 megapixeles frontoldali kamerája „letapogatja” az arcunkat, majd kiválasztja a legjobb minőséget. Ha minden klappol, jelez, és pár másodpercen belül már csattan is az optika. Számunkra némileg meglepő, hogy a gyártó a Galaxy S5-ben is megtalálható egészségi állapotunkat nyomon követhető S Health funkciót is belepakolta a készülékbe, de ha már lúd, akkor legyen kövér – gondolhatták. Külön öröm, hogy a Galaxy K esetében is használható a jól ismert akkumulátornyúzó Ultra Power Saving Mode, ami gyakorlatilag teljesen ugyanazt nyújtja, mint a Galaxy S5-nél: minimális százalékot virító akksi mellett is még több óráig fotózhatunk, persze némi megkötéssel. (Ennek részleteit egyelőre nem ismertette a gyártó.)

A Galaxy K telefon szempontból sem elhanyagolható: a készülék előlapját egy 4.8” méretekkel rendelkező 720p felbontású Super AMOLED panel uralja, a számítási feladatok pontosságáról (és persze a fotók villámgyors készítéséről) egy nyolcmagos processzor és 2GB RAM gondoskodik. Némi negatívum, hogy a masina mindössze 8GB belső tárhellyel érkezik, ami a fotózást kedvelők számára gyakorlatilag szinte a nullával egyenértékű, bár ezt némiképp orvosolhatja, hogy a rendelkezésre álló hely microSD kártyával bővíthető.

Az Android 4.4-gyel érkező fekete, fehér és kék színekben elérhető Galaxy K piaci megjelenéséről és áráról még nem nyilatkozott a Samsung, de a Galaxy S5 hazai árcéduláját elnézve, szinte biztos, hogy 170 és 200 ezer forint körüli összegre számíthatunk.

(képek: Samsung)

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

3 hozzászólás

Szólj hozzá