Megduplázódott a telefonlopások száma

0 1,224

2012-höz képest alig egy év alatt drámaian megnőtt a telefonlopások száma az Egyesült Államokban. A Consumer Reports adatai szerint 2013-ban közel három és félmillió eltulajdonított készüléket regisztráltak.

A lopott telefonokkal való kereskedelem továbbra is előkelő helyen szerepel az Egyesült Államok bűncselekményekkel kapcsolatos toplistáján. A telefontolvajok évről évre egyre több készüléket tulajdonítanak el, s míg 2012-ben az ellopott készülékek számát 1,6 milliónál jegyezték, ugyanez a szám, alig egy év elteltével közel kétszeresére, 3,1 millióra nőtt – derül ki a Consumer Reports legújabb kutatásából.

Az okostelefonok széleskörű térnyerésével a tolvajok a hagyományos készülékek helyett mára főként a drágább és funkciókban többet tudó mobilokat szemelik ki: a Consumer Reports adatai szerint a lopással járó költségek évente mintegy 2,5 milliárd dollárnyi kiadást okoznak a fogyasztóknak. Az oldal által végzett kutatásból az is kiderült, hogy a megkerült telefonok többségét semmilyen védelmi szoftverrel, vagy a hasonló célt szolgáló jelkóddal sem látta el tulajdonosa. A CR szerint a telefonosok mintegy 36 százaléka használ valamilyen képernyőzár szerepét betöltő PIN kódot, míg mindössze 8 százalék az, aki valamilyen komolyabb védelemmel is felruházza készülékét.

Az ellopott telefonok esetében persze 99 százalékban már mit sem ér a különféle jelkódzár, vagy az alkalmazás adta védelem, de legalább megnehezíthetjük a tolvaj dolgát, hiszen több megoldás is létezik már, amellyel akár egy egyszerű webes felületről is parancsot adhatunk a készüléken tárolt személyes adataink törlésére.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá