A nyomtatás evolúciója: percenként 8 oldal régen menőnek számított

0 1,438

Az emberi kultúra és civilizáció egyik csúcsteljesítménye a nyomtatás feltalálása, amely az internet megjelenéséig a tudás megosztásának szinte kizárólagos és mindennél dominánsabb formája volt. A legújabb kutatások szerint a nyomtatás története a VIII. században kezdődött Kínában, papírpénz formájában.

A Gutenberg óta eltelt 6 évszázadban hatalmas fejlődésen ment keresztül a nyomdaipar és maga a nyomtatás is. A magasnyomtatást, síknyomtatást, szitanyomtatást és digitális nyomtatást megelőző mélynyomtatás is rengeteg kísérletezés eredményeképp jött létre, ma pedig már olyan különlegességek jelennek meg a piacon, mint a 3D-s nyomtatás, melynek segítségével fémből, műanyagból, üvegből lehet valódi tárgyakat előállítani, illetve a bionyomtatás, amellyel a Cambridge-i Egyetem kutatói szemsejteket állítottak elő.

A ma elterjedt nyomtatási technológiák egyik éllovasa a Samsung, mely 1938-as alapítása óta a világ egyik legnépszerűbb márkája lett, és a mobiltelefonok, táblagépek, notebookok, mosógépek, hűtőszekrények, autók és hajók milliárdjai mellett a nyomtatók piacán is képviselteti magát lézer, tintasugaras és multifunkciós készülékeivel.

Az első lézernyomtatót 1969-ban fejlesztették ki a Xerox kutatólaborjaiban, a technológia kereskedelmi forgalomba azonban csak 1976-ban került, az IBM model 3800-as készülékében. A nyomtatók első virágkorára azonban a 80 évekig kellett várni, amikor megjelentek azok a multifunkciós készülékek, amelyek a nyomtatás mellett már szkennelésre, másolásra és faxolásra is képesek voltak. Ezek egyik első, a korban igen gyorsnak számító példánya a Samsung G4 volt.

Régebben a sebességről alkotott elképzelések mások voltak. A 90-es évek elejének leggyorsabb fekete-fehér lézernyomtatója a Samsung Finale 8000 volt, percenként 8 oldalas nyomtatási sebességgel.

A színes lézernyomtatók piacát nem sokkal később, 1996-ban nyitotta meg a Samsung SLB-3108H, mely már automatikus kicsinyítési funkcióval is rendelkezett, vagyis a nyomtatási méretet B4-ről A4-re tudta csökkenteni.

2001-ben a kicsinyítés már magát a nyomtató házát is elérte: az ML-1210 kompakt méretével és dizájnjával nem csak népszerűvé tette ezeket a nyomtatókat, de ledöntötte azon előítéleteket is, mely szerint a lézernyomtatók csak irodai használatra valóak.

A ma már széles körben alkalmazott fiókos toner betöltő rendszerek előfutára a Samsung CLP-500-ban debütált 2003-ban, amely készülék másik újdonsága a a No-Nois technológiának köszönhető csendessége volt.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá