Samsung Note 10.1 2014 edition: a nagybetűs tablet

0 1,036

A Samsug Electronics már a tavalyi év végén hangot adott annak, hogy 2014-ben a tabletek élvezik az elsődleges prioritást a termékfejlesztési és értékesítési stratégiában. A dél-koreaiak ezúttal sem a levegőbe beszéltek, s már a januári CES-en a legkülönbözőbb méretű és hardver kiosztású táblagépekkel uralták le a mezőnyt. A vállalat célja idén talán ugyanaz a táblegépekkel, mint korábban az okostelefonok esetén: minél több verziót piacra dobni, és a tapasztalatokból építkezve tisztítani a portfóliót. Most a Galaxy Note 10.1 2014-es kiadását (SM-P605) van szerencsém bemutatni, és ez nem csak egy szófordulat, valóban szerencsésnek érezheti magát, aki egy ilyet kap a kezei közé.

A küllem

Az elmúlt napokban több ember kezébe adtam az eszközt, hogy érdemi reakciók alapján ismertethessem az első benyomást. Nagyon ritka, hogy még az Apple-fanatikusok is tátott szájjal tapizzák, fogdossák és forgatják a kezükben egy konkurens gyártó termékét. Most kétségtelenül ez történt, a legtöbben tökéletes paraméterekről és dizájnról áradoztak: az elülső üvegborítás, az oldalsó fémkeret és a bőrhatású hátlap igazi prémium összhatást kelt, amit eddig egyetlen táblagép esetén sem tapasztalhattunk. Egyszerre hideg, elegáns és barátságos érzetet kelt.

Leírva kissé soknak tűnt az 547 grammos súly, a valóságban viszont ez csak növeli az eszköz komolyságát, a tapintás és a súly együttesen érzékelteti, hogy ez egy igazán elit darab. Kihasználatlan felületek nincsenek a kijelző körül, mindössze annyi, amennyire valóban szükség van a kamera és a gombok elhelyezéséhez, s főleg ennek köszönhető, hogy elődjéhez képest jóval kisebb lett ugyanazon kijelzőméret társaságában. Az anyaghasználat és a letisztult formavilág mellett méretek tekintetében sincs okunk panaszra, éppen akkora a termék, amekkorát kényelmesen megragadva tökéletesen átérünk ujjainkkal. Vastagsága nem éri el a 8mm-t (7,9), szélessége 243, 1 mm, míg az eszköz 171, 4 mm magas. A kereten elhelyezett gombok mindegyike fém, a kijelző alatti home gomb sziluettje is fémes hatású, a mellette lévő érintős gombok pedig ragyogó fehér színben világítanak. A tapasztalatokat összegezve, nem igazán van jelenleg olyan tablet a piacon, amit hasonlóan jó érzés lenne kézbe venni, mint a Note 10.1 2014-es darabját.

samsung galaxy note 10.1 edition 2014 kamera

A motorház alatt

El kell ismernünk, a tervezők nem csak a külső jegyek tekintetében tették oda magukat. Nem mindennapi erőforrások lapulnak meg a kijelző mögött. A képernyő egy WQXGA felbontású (2560 x 1600) super clear LCD. Persze fontosak ezek a számok, de még érdekesebb, amit ránézésre érzékelhetünk mindebből. Olyan jelzők hangzottak el a napokban, hogy „ennek brutál képe van”, vagy a kérdés, hogy „ez rá van festve?”. Tényleg azt kell mondanunk, hogy a temérdek pixel hibátlan, természetes képet eredményez élénk és valósághű színekkel (16 millióval). 299 ppi pixelsűrűségének köszönhetően a képpontok láthatatlanok, ami rendkívüli élességet kölcsönöz, és OLED hiánya ide-vagy oda, ezen a szép napsütéses márciuson nem sikerült olyan közvetlen napfénynek kitenni, amelyben nem tökéletesen látható a kép.

Szerencsére olyan kamerákkal fotózhatunk, amik nem rontanak az élményen, bár e tekintetben a nagyigényűek akár elégedetlenek is lehetnek. A kamera felbontása nem több és nem kevesebb a jelenleg megszokott 8 megapixelnél, amiről azt mondhatjuk, hogy kielégítően jó képet csinál, de nem rendkívülit. Ezen a téren a Samsung nem akarta túlszárnyalni a vetélytársakat. A videóhívások során egy 2, 1 megapixeles elülső shooterbe pisloghatunk bele, vélhetően beszélgető partnerünk megelégedésére. Nem ez lesz az eszköz, amivel a legszívesebben készítjük fotóinkat, de ez a trendeknek megfelelően van így, minden gyártó az okostelefonokba építi be nagyobb teljesítményű kameráit. Videót viszont akár 1080p minőségben is rögzíthetünk, 30 fps gyorsaságban. A kamerához 4x-es digitális zoom és autófókusz is dukál, és a szoftveres megoldások is rengeteg lehetőséget kínálnak. Van például „szép arc” funkció, ami az emberi arc tökéletlenségeit hivatott kijavítani.

A „legjobb fotó” mód rögtön egy sorozatot készít és abból választja ki a legszebben sikerült darabot. Egyik kedvencem a „hangos kép”, ami a fotóval együtt néhány másodpercnyi hangot is rögzít, így sokkal inkább átjön bizonyos fotók hangulata. Másik izgalmas megoldás a „dráma” üzemmód, ami egy mozgó dologról több felvételt készít és rögtön egyetlen képpé állítja össze azt (tehát nem egymás mellé pakolja őket, egyetlen háttér előtt láthatóak az egyes mozzanatok). Természetesen a hagyományos éjszakai, sport, tájkép és egyéb beállítások is fellelhetők, ahogy az automatikus arcfelismerés, a geo tagging és az azonnali megosztás is. Érdemes még megemlíteni, hogy a hátsó kamera használata közben meghívhatjuk a front oldalit is, ami egyfajta bélyegként helyezi rá arcunkat a fotóra. Beépített Augmented Reality megoldás nincs, de letölthető, így akár dinók társaságában is fotózkodhatunk.

samsung galaxy note 10.1 edition 2014 gombok

Na de lépjünk túl a kamerán, mert leginkább a processzor teljesítménye borzolta fel a kedélyeket. A 2, 3 GhZ órajelen ketyegő Quad Core (Qualcomm Snapdragon 800) erőforrás nagyon biztatóan hangzott, és az éles teszt során nem is nagyon sikerült megfogni. Gyorsan és zökkenőmentesen hajtja a gépet, igazi kezes bárány. (Itt gyorsan hozzá kell tenni, hogy a „csak wi-fi” verzió más kiosztást kapott, az Exynos Octa 1,9 GhZ teljesítményéről nincs közvetlen tapasztalatunk.) Memóriával sem fukarkodott a Samsung, bár még a 2Gb is bőven elegendő lenne, a 2014-es Galaxy Note 10. 1 hármat is kapott. Nagyszerű érzés nyomkodni, minden azonnal nyílik, a játékélmény is csodás, a lapozások és gördítések tökéletes folyamatosság benyomását keltik. Minden mozdulatnál érződik az izmos felszereltség, pedig – főleg az almás barátok- igazán megdolgoztatták, hátha megmutatja a gyenge pontját. Egész biztos, hogy ez az egyik leggyorsabb tablet a piacon, mondom ezt úgy, hogy az elmúlt hetekben számos „csúcsgépet” volt alkalmam tesztelni.

Komoly fenntartásokkal kezeltem viszont az akkumulátor képességeit. A széria korábbi tagjából indultam ki, ami lényegesen alacsonyabb felbontáson működött. Arra számítottam, hogy most a magasabb kijelző-teljesítmény és a jelentősen kisebb méret miatt ez lesz a termék achilles-pontja, de tévedtem. A jóval szűkebb helyre a korábbinál erősebb akksi került (7900 helyett 8200 mAh), amiért háromszoros hurrá jár a Samsungnak! Egészséges használat mellett két teljes napig is bírja, pedig megnéztem két filmet a vonaton, játszottam is vele és a neten is böngésztem. Ha többet van készenlétben kisebb megterhelés mellett, akkor hosszú napokig, akár egy héten keresztül is elketyeg. A hipotézisem tehát megdőlt, az üzemidőre nem lehet panasz.

A Samsung által küldött termék wi-fi + 4G verzió volt, ez ebben a formában jobb nem is lehetne. Érdemes emellett bankolni, mert a 4G igazán impozáns sebességre képes, különösen a 3G-hez szokott felhasználóknak. Itt már nem igazán tűnik fel szörfözés közben, hogy wi-fit vagy mobilnetet használunk-e. Azon ritka tabletek egyikéhez van szerencsénk, amibe SIM kártyát is tehetünk –így telefonálásra is használható-, ennek helye közvetlen a micro SD mellett található. Az SD kártyával a 32 Gb belső tárhelyet 64 Gb-ig turbózhatjuk fel. Természetesen az USB 2.0 is ott figyel a tablet alján, így tölthetjük vagy csatlakoztathatjuk más eszközhöz. Ha vezeték nélkül szeretnénk megoldani ezt, arra ott a bluetooth 4.0. Elmondhatjuk, hogy a dizájnhoz nagyban hozzájárul a kevés gomb és csatlakozó, de ugyanez hiányosságként is elkönyvelhető. Nincs ugyanis kamera gomb, így a fényképező csak a képernyőről indítható. Hiányoltam a videó kimenetet is, se dokkoló, se hdmi nem áll rendelkezésre, így egy nagy Samsung Tv-n nem igazán élvezhetjük tabletünk tartalmát kábeles összeköttetéssel (a bluetooth egyes esetekben nyilván orvosolja ezt).

Néhány apróságtól eltekintve viszont lenyűgöző a Galaxy Note 10.1 felszereltsége, e tekintetben mindenképp óriási kihívást jelent a versenytársaknak, igazi csúcsmodellről beszélhetünk.

A szoftver

Eleinte kissé csalódott voltam, abban bízva, hogy első ízben lehetőségem lesz szétnyomkodni a KitKatot, ehelyett egy Jelly Bean rendszerrel néztem farkasszemet. Igaz, annak a legmenőbb, 4.3-as verziója fut a tableten és menet közben arra is rájöttem, miért nem a legújabb – 4.4.2- változatot kapta az eszköz. A Samsung rengeteget módosított az Androidon, már értem miért koppintott a Google a dél-koreaiak orrára, amiért egy egész más irányba kezdték elvinni az oprendszert. Úgy vélem egy fordított felállás indokoltabb lenne, azaz a Samsung jelezhetné a keresőóriásnak, hogy építse be a módosításokat az alapszoftverbe. A TouchWiz felület ugyanis rendkívül intuitív és élvezetes. Az egészségesnél magasabb geek-faktorral megáldott userek nagyon fogják kedvelni a beépített érintési hangokat, igen hangulatosra sikeredtek, érezhető, hogy erre nagy gondot fordítottak. A beállítások lehetővé teszik különféle képernyőmódok használatát is, „szokásos”, „film” és „dinamikus” opciók közt választhatunk. Ez utóbbi nem különösebben világos, feltételezhetően játékoknál lehet relevanciája.

Nagyon hasznos a több ablakos lehetőség, aminek bekapcsolásával sok esetben (a saját fájlok és a videó appból, illetve e-mail mellékletek megnyitásakor) új ablakok ugranak fel, ami nagyon kényelmes tud lenni. Számos további testreszabási beállítással is növelhetjük a komfortérzetet, szinte minden nézethez külön hátteret alkalmazhatunk, zárolt képernyőre is pakolászhatunk tetszőleges widgeteket, sőt még a betűtípust is szabadon megválaszthatjuk, ahogy az értesítési panel lehetőségeit is saját elképzeléseink szerint alakíthatjuk.

Érdemes még megemlíteni a Magazine UX megoldást, amit a home gomb lenyomva tartásával találhatunk meg. Ide különböző hír- és közösségi oldalak tartalmai rendezhetők be, így sokkal egyszerűbb és átláthatóbb a tartalomfogyasztás. Nem szokatlan, de a negatív tapasztalatok miatt említésre méltó, hogy nagyon egyszerűen szerkeszthetjük a főképernyőket is és bármikor új képernyőt adhatunk hozzá, vagy törölhetjük azt. Ezt némely gyártó elfelejti, és úgy van vele, hogy annyival gazdálkodjunk, amennyi van és kész. Szerencsére a Samsungnál nem ez a helyzet. Nem igazán találkoztam még olyan Androiddal, ami ilyen széles palettán kínálná fel az egyediséget. Bárhol járunk az appok tengerén, mindig számíthatunk egy baloldalról előcsalogatható gyorsmenü segítségére is, aminek tartalmát természetesen a felhasználó határozhatja meg.

Mindenképp külön érdemes foglalkozni a vezérlési lehetőségekkel, mert igazán egyedi megoldásoknak örvendhetünk. Természetesen hangvezérlés és szövegfelolvasás is van, a magyar nyelvű írásfelismerés azonban nem olyan gyakori, pláne ilyen hatékonysággal. A legizgalmasabb mégis a gesztusvezérlés, amire a Samsung –nem csak tabletjei esetén- oly nagy figyelmet fordít az utóbbi időben. Vannak tenyérmozgatással összefüggő parancsok, például egy jobbról balra történő áthúzással képernyőfelvétel készíthető, a kijelző letakarásával pedig „néma üzemmódra” válthatunk. Cool! És itt koránt sincs vége: Az okos kis eszköz tudja mikor vesszük kézbe és rezgéssel jelzi nekünk, ha a legutóbbi használat óta pl. hívást vagy szöveges üzenetet mulasztottunk el.

Egy kép nagyításához is elegendő a két hüvelykujjunkat a képernyőn tartani, s a tablet előre-hátra döntésével lehet nagyítani és kicsinyíteni a fotót. Ikonok áthelyezéséhez sem kell az ujjakat húzogatni, egyszerűen nyomva tartjuk az ikont és jobb-bal irányú eszközmozgatással pakolászhatjuk azt. Ugyanezzel a mozdulatsorral egy felnagyított képet tartalmazó kijelzőn is pásztázhatunk. A legszexibb mégis az intelligens kijelző, aminek több megnyilvánulási formája is van. A képernyőzár például tekintetünkhöz illeszkedik, addig nem lép életbe, amíg szemünk a kijelzőt fürkészi. Ugyanígy tekintetünkkel vezérelhetjük a videók elindítását és megállítását, ha szemüket elkapjuk a filmről az megáll, ha ismét rápillantunk, akkor újraindul. Görgetni és lapozni pedig fejmozdulatokkal is tudunk, elegendő biccentenünk ehhez.

Végül, de nem utolsó sorban említeném az S-Pent, ami a Samsung Note eszközök szíve-lelke. Elképesztően látványos, hogy már 1-2 centi távolságból is érzékeli a tollat. Egyes menüpontok fölött tartva a toll megmutatja nekünk a hozzá tartozó súgót vagy előnézetet (fotógalériánál pl. kis ablakban kezdi pörgetni az album tartalmát), a tollon található gomb megnyomásával kombinálva a „rámutatást” pedig sokszínű opciókat hívhatunk elő. Például SMS íráskor a címzettek fölé tartva a tollat a gomb megnyomásakor felugranak a leggyakoribb kontaktok, de a beillesztés gombot is kiegészíthetjük hasonlóan, ekkor a legfrissebben létrehozott tartalmakat (pl. fotókat) csatolhatjuk egy chat vagy email üzenethez. Fotógaléria esetén is kihasználhatjuk mindezt, ekkor gombnyomásra felbukkannak az adott képhez tartozó lehetőségek (pl. körbevágás, megosztás, szerkesztés). Mindemellett az okostollnak saját funkciói is vannak, amiket a tollon található gombbal bármikor előhívhatunk. Nem hiányozhat a „kivágatgyűjtő”, a tablet ide rendezi be azokat a dolgokat (képek, cikkek, videók stb.), amiket kivágtunk a képernyőből, azaz körberajzoltunk bármikor a használat során.

A „képernyőre írás” azonnali screenshotot készít, amire számos eszközzel írhatunk/rajzolhatunk (ecset, toll, kiemelő, ceruza stb.), a képernyőfelvételt megvághatjuk, megoszthatjuk és sok egyebet tehetünk vele. Azonnal megnyithatunk egy új appot is az S-Pen segítségével, ehhez nem kell mást tennünk, csak rajzolni egy ablakot a kijelzőre és már láthatjuk is az alkalmazások listáját egy felugró ablakban. Szintén a tollal nyitható meg egy intelligens kereső, ami igazán okos. Gyakorlatilag bármit kilistáz a keresésre, legyen az egy beállítási opció, fotó vagy más dokumentum. Ha túl sok találatot kapunk, akkor idő és tartalomtípus alapján is szűrhetjük a találati listát. Az egyik kedvenc S-Pen megoldásom azonban az akciójegyzet. Felismeri a kézzel írt szöveget és számokat, amihez azonnal akciót rendelhetünk. Bármit is írok ide, azonnal rákereshetek böngészőben vagy térképen, hozzáadhatom más jegyzetekhez, sőt telefonszám esetén rögtön hívást vagy SMS-t kezdeményezhetek, ha pedig nevet írok, akkor rögtön fel is vehetem a névjegyek közé. Ez egy elképesztően hasznos funkció.

samsung galaxy note 10.1 edition 2014 hangszoro

Összegzés

Személyes preferenciáim sosem mutattak a tabletek irányába. Őszintén szólva eddig nem éreztem az igényt, hogy a notebook és a telefon közé egy köztes eszközt is beerőltessek a táskába. A Samsung Note 10. 1 2014-es kiadása azonban új dimenziókat tárt fel, aki kézbe veszi azt érzi, hogy egyszerűen kell, mert annyira szexi. Mindenhová magammal vittem az elmúlt napokban, csakhogy mások kezébe adjam és lássam a reakciókat, ami minden esetben kirívóan pozitív volt. Még egy iPad Airnél is sokkal jobb érzés kézben tartani a dizájn és az anyaghasználat – no meg a képminőség- miatt, ami nem kis szó. A gyorsaság és az interfész pedig egy egészen döbbenetes, az elmúlt hetekben tesztelt más tabletek nem is ebben a ligában játszanak, pedig az összes egy-egy mainstream gyártó csúcseszköze volt. Érdemes elmenni az üzletekbe és kipróbálni, majd meg lehet próbálni neki ellenállni!

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Értékelés
Dizájn - 95 %
Minőség - 92 %
Kezelhetőség - 88 %
Szavatosság - 90 %
Ár/érték arány - 85 %
Az első Samsung rádiómagnómat még 6 éves koromban kaptam. Azóta is lenyűgöz a dél-koreai cég összes terméke. Igazi Samsung fanatikus vagyok, így szinte minden terméken, melyet használok, a gyönyörű Samsung logó virít!

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá