Drasztikusan csökkenhet az akkumulátorok töltési ideje

1 4,935

A lítium-ion akkumulátorokban található elektrolitok újfajta módon történő felhasználásában értek el áttörést a Tokiói Egyetem kutatói. A fejlesztések bár még jócskán gyerekcipőben járnak, rövidesen pár perc alatt lesznek feltölthetők az egyébként teljesen lemerült mobiltelefonok is.

A technológia jól láthatóan rohamléptekkel halad előre, de a mobiltelefonokban található akkumulátorok üzemidő téren még mindig csak éppen, hogy garantálják az egynapos működést. Telefonunk, táblagépünk pedig murphy-szerűen pontosan akkor merül le, amikor éppen a leginkább szükségünk volna rá, arról már nem is beszélve, hogy ha nincs kéznél pót készülék, a feltöltéshez szükséges idő olykor szinte egy örökkévalóságnak tűnik. A legújabb kutatások eredményeként ez azonban rövidesen drasztikusan megváltozhat.

A lítium-ion akkumulátorokban is megtalálható elektrolitok teljesen újfajta kémiai felhasználásában értek el áttörést nemrég a Tokiói Egyetem vezető tudósai. A kutatók egy négyszer koncentráltabb oldószerrel egészítették ki a jelenlegi akksikban is használt anyagokat, melynek eredményeként a normál töltési idő rövidesen egyharmadára csökkenhet.

A kutatást végző szakemberek elmondása szerint jelenleg a Kiotói Egyetemmel közösen folyik a munka, és bár a fejlesztések még igencsak korai szakaszban járnak, elsődleges céljaik közt szerepel, hogy a technológiát kisméretű elektronikai eszközökre, így például a mobiltelefonokra is kiterjesszék.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 hozzászólás

  1. Mire sikerül feltalálnunk az életünket megkönnyítő, meghosszabbító eljárásokat, kiderül, hogy azért lesznek megfizethetetlenül drágák, mert feléltük a bolygó nyersanyagkészleteit.

Szólj hozzá