Leteszteltük a Samsung Galaxy Tab 3 Lite táblagépet

0 1,296

Az elmúlt időszakban egy hófehér hű társ is csatlakozott hozzám, aki elkísért mindennapjaimra. Az együtt töltött idő alatt sikerült közelebbről is megismernem és kettőnk között valódi szoros barátság alakult ki. Az imént említettet készülék nem más, mint a Samsung legújabb pénztárcabarát táblagépe, a Galaxy Tab 3 Lite.

A táblagépet hatalmas érdeklődés övezte, hiszen a Samsung előre beharangozta, hogy készülőben egy specifikációban bár nem annyira erős, de árcetliben minden bizonnyal nyerő gépezet. Az ok érthető, hiszen a technológia újításokat a készülékgyártók legújabb zászlóshajói kapják meg, viszont e készülékek listaára egyre csak emelkedik az évek során, így akinek nincs kerete ezekre a készülékekre, az választhat az egyre olcsóbban elérhető régebbi produktumok közül.

Ezt a réteget kívánja megcélozni a Samsung a legújabb táblagépével, akik mérsékelt árfekvésű, viszont a legújabb modell beszerzésén gondolkoznak. A Samsung ezt nem is titkolja és célja az, hogy azok is megismerhessék a táblagép okozta örömöket, akiknek nem lenne pénzük drágább modellre. Akik pedig várták az új készüléket, azoknak azt kell, hogy mondjam, megérte várniuk, hiszen ez most tényleg jóra sikeredett.

Galaxy Tab 3 Lite

A 2014-es év eleje minden Samsung fanatikus számára csupa izgalommal telt el, és tűkön ülve várta, hogy a dél-koreai vállalat végre bemutassa azt a táblagépet, amit még a tavalyi év végén szellőztettek meg a piaci források, akik szerint, a Samsung egy olyan táblagépet készül bemutatni, mely teljesen felboríthatja a piacot.

Nem kellett sokat várni és január közepén a Samsung hivatalos, nemzetközi blogján leleplezte a Galaxy Tab 3 Lite táblagépet, ami igazán jóra sikerült. Az árról akkor hallgattak, de több forrás megerősítette, hogy várhatóan 100 eurótól lesz elérhető a boltok polcain. Erre rögtön mindenki felkapta a fejét és alig várta, hogy végre kézbe vehesse. Hazánk kimagasló ÁFÁ-jának, illetve annak, hogy január elseje óta jogdíjat kell fizetni a táblagépek után, kicsit feltornázta a készülék árát.

A Galaxy Tab 3 Lite táblagépből két modell kapható: az egyik csak Wi-Fi-s, míg a másik rendelkezik a 3G támogatással, így aki útközben is internetkapcsolatban szeretne lenni, annak a 3G-s verzió is remek választás lehet.

Kis hazánkba is sikeresen megérkezett az üdvöske, amire nyomban le is csaptunk, hogy végre megnyomkodhassuk és kimondhassuk a verdiktet. Nézzük meg közelebbről mit is kaphatunk a pénzünkért!

Külső

Nálunk egy hófehér Wi-Fi-s modell járt, de a táblagép elérhető még fekete, kékeszöld, citromsárga és barack színben is. A fekete és fehér színeken kívüliek viszont csak a Wi-Fi-s verziónál választható. A választék láthatjuk, hogy nagy, így mindenki saját stílusának megfelelő színben pompázó modellt választhat.

Bár azt gondolhatnánk, hogy mivel az alsóbb szegmensbe szánt készülék, ezért recsegős, ropogós készülékházba bújtatott masinát kapunk, azonban megnyugtatott mindenkit, hogy semmi ok az aggodalomra. A Tab 3 Lite valóban masszív lett, jó a fogása, szóval az anyaghasználatért egy piros pont a gyártónak!

A táblagép elején csak egy gomb kapott helyett, illetve 2 érintésérzékeny „gomb” a két oldalán, jobb oldalt pedig a hangerőszabályzó panel és egy bekapcsoló gomb csücsül. A mikrofon alul található, a jack-aljzat pedig a készülék tetején. Baloldalt találjuk a microSD nyílást, ami maximum 32GB-os kártya befogadására képes.

A készülék számomra legszebb része a hátoldala, ami egy műbőr hatást keltő polikarbonát. Kellemes a tapintása és egyfajta eleganciát is sugall. Senki sem gondolná első ránézésre, hogy egy belépő kategóriás modellről van szó. A készülék hátoldalán találjuk az optikát, illetve a hangszórót.

Belső

A specifikáció-fetisiszták kedvenc részéhez érkeztünk, azonban ők most lehet, egy kicsit csalódottak lesznek, viszont ne felejtsük el, hogy ezek csupán adatok, a valódi teljesítménye a mindennapok során mutatkozik meg.

A Galaxy Tab 3 Lite beljesében egy 2 magos 1,2 Ghz-es órajelű Marwell processzor duruzsol. Ehhez csupán 1GB RAM társul, tárhelyből (ROM) pedig 8GB-ot kapunk gyárilag, ezt természetesen microSD segítségével feljebb tornázhatjuk.

A hátsó optikával 2 megapixeles képeket exponálhatunk, illetve VGA (640 x 480) felbontású videókat is rögzíthetünk. A készülék áramellátásáért egy 3600 mAh-es akkumulátor felel, mely a gyártó szerint 9 óra internethasználatot (Wi-Fi-n) és 8 óra videolejátszást biztosít. A számok nagyjából helytállnak, a táblagép egész napunk során hű társként lapul a táskánkban, ami után nem kell majd konnektorok után keresgélni.

Operációs rendszer

A Galaxy Tab 3 Lite táblagépre a legfrissebben elérhető operációs rendszer, az Android 4.2.2-es Jelly Bean verzió. A táblagépen a navigálás szerencsére zökkenőmentesen zajlott, nem voltak akadások vagy fagyások, ami elég pozitív volt számomra, viszont nyílván egy energiaigényesebb feladatnál már gondolkodott egy kicsit a gép. Viszont élvezhetően lehetett lavírozni a menük között, az ablakváltások sem zökkentették ki nagyon. Gyorsasággal szerencsére nem volt gondom, bár bevallom őszintén, az elején kicsit tartottam azért tőle. De nem, a kis Galxy Tab 3 Lite megmutatta, hogy van azért szufla benne!

Kijelző

A táblagépek egyik sarkalatos pontja a kijelző, hiszen ezen a felületen végzünk mindent, így leginkább ennek a panelnek kell a legtöbbet nyújtania számunkra.

A Galaxy Tab 3 Lite egy 7″-os WSVGA felbontású (1024 × 600) TFT LCD kijelzőt kapott. A szemünk manapság már hozzászokott a jobbnál jobb IPS panelekhez, azonban itt még nem mindegy, hogy milyen szögből nézzük a kijelzőt, mert a készülék döntögetésével változik. Az LCD technológia egyik velejárója, hogy ha a kijelzőt nem merőlegesen nézünk, hanem más-más szögben, akkor a kép fényereje, színei, kontrasztja változnak.

A táblagépek leginkább fekvő üzemmódra vannak tervezve, de itt problémamentesen üzemelt, viszont álló módban egy kicsit zavaró volt időnként, hogy ha egy kicsit megdöntöm, akkor teljesen máshogy látom a kijelzőt és ez egy kicsit a szememet is zavarta. Persze, ez csupán szokás kérdése.

Összegzés

A Galaxy Tab 3 Lite véleményem szerint egy szerethető kis táblagép, és habár specifikációban nem is annyira büszkélkedik, de az általános feladatok teljesítése során nekem egyszer se akadt problémám vele.

Szép, letisztult dizájn jellemzi a készüléket, a hátlapot újból megdicsérném, és igazából bármikor ott van, ha épp szükségünk van rá a nap során. Nálam belopta magát a szívembe.

Persze érdemes meggondolni azt is, hogy 5 ezer forinttal többért viszont megvásárolhatjuk már a 7″-os Galaxy Tab 3-at, ami 2 helyett 3 megapixeles hátlapi optikát kapott, illetve itt már 1.3 MP-es előlapi kamerát is kapunk.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Értékelés
Dizájn - 91 %
Minőség - 92 %
Kezelhetőség - 85 %
Szavatosság - 79 %
Ár/érték arány - 72 %
Az első Samsung rádiómagnómat még 6 éves koromban kaptam. Azóta is lenyűgöz a dél-koreai cég összes terméke. Igazi Samsung fanatikus vagyok, így szinte minden terméken, melyet használok, a gyönyörű Samsung logó virít!

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá