Kipróbáltuk a Samsung NX2000-es fényképezőt

0 2,844

A Samsung jóvoltából a napokban sikerült megkaparintanunk és alaposan szemügyre vennünk a Samsung NX-es széria 2000-es típusú fényképezőgépét, és arra kerestük a választ, hogy vajon mennyire állja meg a helyét a kategóriáján belül. Azonban mielőtt a lényegre térnénk, egy rövid kitérőt tennék és megnéznék a kompakt cserélhető objektíves fényképezőgépek történetét.

A MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera), azaz a tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek elterjedése az utóbbi időben teljesen felborította a fényképezőgépek piacát. Anno a Bridge gépek is ezt az utat próbálták meglovagolni több-kevesebb sikerrel, viszont a MILC fotóapparátusok kétségtelenül jobb alternatívát adnak azoknak, akiknek kevés a kompakt gép, viszont a DSLR gépek ára és mérete miatt inkább egy arany középutat választanának.

Az érdeklődés e kategória iránt jelenleg még csekély, pedig rengeteg potenciál rejlik benne, amire a gyártók is jobban összpontosítanának, ha beindulna a kereslet. Sokan még nem nagyon tudták pontosan bepozícionálni, hogy mi is akar lenni ez a kategória, sokan ódzkodnak még az ilyen készülékek vásárlásától, hiszen bizonytalanok abban, hogy szükségük van-e rá. A jövő kétségtelenül ebben van, viszont a vásárlóközönség még kivár.

A MILC, vagy más készülékgyártó CSC, DSLM, ILC és egyéb elnevezésként emlegetett tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek tulajdonképpen egy olyan kompakt, leginkább érintőkijelzős panellel felvértezett készülékek, melyek a DSLR (Digital Single-Lens Reflex) azaz a tükörreflexes készülékeknél megismert cserélhető objektívet használnak, így a gyújtótávolság nem fix, hanem az adott optikától függően változik, ezáltal a különböző helyzetekben a számunkra legmegfelelőbb kiegészítőt csatolhatjuk fel a vázra.

Hogy milyen előnyei vannak a MILC gépeknek? Könnyű és kis méretük révén kényelmesebb magunkkal cipelnünk, szinte bármikor bedobhatjuk a táskába, mert viszonylag kevés helyet foglalnak el, de a képminőségről se kell lemondanunk. A cserélhető objektívnek köszönhetően pedig olyan gyönyörű kis mélységélességű, elmosott hátterű képeket exponálhatunk, mint a nagyobb testvérű tükörreflexes gépekkel. A legtöbb gép megegyezik a DSLR-eknél használt APS-C szenzormérettel, de akad full frames verzió is. Ugye, hogy nincs ok az aggodalomra?

SMART CAMERA NX2000

A nagyobb fényképezőgépekre szakosodott cégek, mint például a Nikon, a Panasonic, az Olympus vagy a Canon – aki például utolsónak lépett be a tükör nélküli cserélhető objektíves piacra – mellett a Samsung se akart kimaradni a buliból, és 2010 elején előrukkolt saját MILC szériájával, melyet NX névre keresztelt. A gépek 14-20 megapixel közötti tartományban kerültek a gyártósorra. A legelső darab a Samsung NX10-es volt, ami elektronikus keresőt is tartalmazott, viszont azóta már inkább kivették a panelek közül és az érintőkijelzőre gyúrnak.

Jelenlegi tesztalanyunknál az NX1100-es modell alapjait továbbcsiszolták, finomították, és így érkezett meg a továbbfejlesztett változat, az NX2000-es, amibe a kor minden vívmányait beletették, hogy egy tökéletes és minden igényt kielégítő fényképezőgépet hozzanak létre. Rendkívül érzékeny 20,3 megapixeles APS-C CMOS, hatalmas, 3,7 hüvelyk (9,38 cm) átmérőjű WVGA (800 x 480) érintőképernyő, beépített Wi-Fi – csak hogy pár specifikációt említsünk.

Kijelző

A kapacitív érintőkijelző rohamosabb elterjedésének köszönhetően ma már képtelenség lenne olyan elektronikai készüléket elképzelni, ami nem rendelkezik ilyen panellel. Való igaz, hogy mikor elkezdték a tükörreflexes fényképezők kijelzőjét is érintőkijelzősre cserélni, sokan ódzkodtak, hogy megfelelően fog-e működni, nem fognak-e állandóan félrenyomni és hamar begőzölni, aminek következtében legszívesebben a földhöz vágnák a készüléküket. Szerencsére az egyre erősebb belső hardvereknek és az egyre letisztultabb menürendszernek köszönhetően ezek a félelmek hamar elillantak.

Az NX2000-es modell egy 3,7 hüvelykes 100%-os képlefedésű TFT-LCD érintőkijelzőt kapott, mely a teszt során szerencsére fantasztikusan remekelt, egyszer se volt olyan, hogy némi akadást éreznék vagy nem hajtaná végre az ujjbegyemből érkező utasítást. A kijelző színhelyességével nem volt gond, a valóságot tükrözve próbálta visszaadni az elkészült képeket. A fényerő felső határa viszont egy hajszálnyival lehetett volna nagyobb, mert napsütéses környezetben előfordult, hogy másik kezemmel kicsit rásegítettem, hogy beárnyékoljam a kijelzőt.

Gombok

Az érintőkijelző révén a fényképezőgépen nagyon kevés gomb kapott csak helyet, ilyen például a fényképek visszanézésére szolgáló gomb, a Wi-Fi aktiválására szolgáló Direkt Link gomb (ezt egyébként meg tudjuk változtatni, hogy milyen műveletet hajtson végre a gomb megnyomására) vagy az objektíven elhelyezkedő i-Function gomb, amivel egy pillanat alatt a rekesz és zársebesség értékékén tudunk változtatni, illetve ugyanitt érhető el az ISO, fehéregyensúly, EV beállítások is. Igazából ennyi pont elég is, a képernyőn való navigálás játszi könnyedséggel történik az ujjunkkal.

A készülék tetején találunk egy tárcsát is, fotósok körében ismertebb nevén módválasztó tárcsa, ahol váltogathatunk az Automata, Intelligens vagy a Haladó mód közül. Az legutóbbiban lehetőségünk van beállítani a P (Program), A (Rekesznyílás-előválasztás), S (Zársebesség-előválasztás) vagy M (Manuális) expozíciós módot.

Azaz, ha nem szeretnénk magunkat a program automatikájára bízni, akkor mi magunk is beállíthatunk különböző értékeket. Például ha elmosott hátterű, makró képeket szeretnénk lőni, akkor beállíthatunk kis rekeszértéket, amihez a rendszer automatikusan társít egy zársebességet és ISO értéket, illetve ha gyerkőcünk sporteseménye során nem szeretnénk lemaradni a fontos pillanatokról és bemozdult, elmosott képeket viszontlátni, akkor a zársebességet is fixálhatjuk.

Objektív

Tesztalanyunkhoz egy 20-50mm F3.5-5.6-es obit kapunk, ami a látószöget tekintve hasonló, mint a DSLR-eknél használt 18-55mm-es kitobi, azonban láthatjuk, hogy 1-1 milliméter lefaragtak az obiból. Egyébként a Samsung rendelkezik ilyen objektívvel, mint például a Samsung 18-55 mm F3.5-5.6 OIS II.

A legtöbb esetben kielégíti igényeinket az objektív, azonban ha szeretnénk akár tele, akár nagylátószögű obik közül is válogathatunk. Ilyen például az NX széria bajonettével kompatibilis 18-200mm-es vagy 50-200mm-es obi a túrázó, kirándulni vágyóknak, de a kínálatban található fix 80mm-es portréfotózáshoz, de a nagylátószögűek közül fix 16mm-es és 30 mm-es is kapható.

Érdekesség, hogy akár 3D fotókat és videókat is rögzíthetsz a Samsung 45 mm-es 2D/3D optikája segítségével, amit 3D-s televíziónkon is visszanézhetünk.

Vaku

Az NX2000 egyik tartozéka egy mobil vaku is, amit bármikor felhelyezhetünk a vakupapucsra. Ennek a fényerejétől természetesen ne várjunk sokat, viszont ha szeretnénk, akkor komolyabb vakut is felhelyezhetünk a vakupapucsra.

Adattárolás

Értelemszerűen hely szűkében a fényképező a hagyományos SD kártya helyett csak MicroSD (illetve MicroSDHC, MicroSDXC) kártyákat fogad csak be, így egy adaptert érdemes beszerezni, ha esetleg a MicroSD-hez nem adnak gyárilag, hogy számítógépünk SD foglalatába helyezve könnyedén felmásolhassuk a képeket. De természetesen kábel segítségével is elvégezhetjük ezt a feladat.

Smart Camera

A fényképező Smart Camera jelzése utal arra, hogy itt bizony nem csupán egy egyszerű fotómasinát kapunk, hanem a Smart TV-khez hasonlóan kapunk mindenféle közösségi hálózatos extrát, illetve mobilkészülékünkkel is össze tudjuk kötni.

Ez a funkció volt számomra a legérdekesebb része a fényképezőgépnek, hiszen mobilkészülékünkkel összepárosítva rengeteg kényelmi funkciót ad a gyártó a kezdők és a fotózással komolyabban ismerkedők számára.

A dolgunk csupán annyi, hogy Android vagy iOS készülékünkre letöltsük és feltelepítsük a Google Play-ből vagy az App Store-ból a Samsung SMART CAMERA nevű applikációt, amivel mobilkészülékünk is részese lesz a fotózásnak.

AutoShare: Az NX2000-hez a SMART CAMERA alkalmazással kapcsolódva a fényképezővel exponált képek azonnal megjelennek Android vagy iOS készülékünkön is. Ez leginkább a táblagéppel való párosítás során lesz hasznos, ahol egyből nagyobb képernyőn is megtekinthetjük az alkotásunkat. Egy fotózás során így fotóalanyunk is vethet egy pillantást a képre.

Mobile Link: A Samsung Mobile Link segítségével közvetlenül küldhetsz képeket bármilyen Androidos vagy iOS-es készülékre. A fényképezővel készült képeket így egy pillanat alatt mobilkészülékünkön is élvezhetjük, ahol akár rögtön meg is oszthatjuk vagy feltuningolhatjuk a különböző képszerkesztő alkalmazások segítségével. Nem kell többé tehát a kábelekkel szenvedni, hanem vezeték nélkül lebonyolítható az egész folyamat.

Remote Viewfinder: Irányítsd a fényképezőgépedet úgy, hogy okostelefonod használod távvezérlőnek! A Remote Viewfinder segítségével a mobilkészüléked kijelzőjén jeleníti meg azt, amit a fényképezőgép lencséje lát. Az exponáláson túl módosíthatod a beállításokat is a távolból, mindezt vezeték nélkül.

Összegzés

A fényképezőgép hozta a számomra elvártat, az elmúlt napokban eltöltött idők alatt sikerült megkedvelnem és bátran ajánlom azoknak, akik esetleg azon gondolkoznak, hogy nem szeretnének tükörreflexes gépet, de mégis vágynak a cserélhető objektívek nyújtotta előnyökre és a képminőségre.

A kompakt fényképezőgépek kora lejárt. Ma már olyan optikával érkeznek a legújabb okostelefonok, amik bőven teljesítik azt a képminőséget, amit egy pár éves kompakt gép nyújtott, így ez a kategória teljesen halálra van ítélve és csak idő kérdése, mikor tűnik el teljesen. A legtöbb esetben pedig telefonunk kamerája teljesen megfelel a pillanatkép erejéig.

A helyzetet természetesen a gyártók is felmérték és elkezdtek koncentrálni azokra az igényes amatőrökre, akiknek kevés a mobiltelefonjuk vagy jelenleg meglévő kompakt fényképezőjük és szeretnének minőségi képeket exponálni, de a pénztárcájuk határt szab vagy pedig csak a kisebb méret kedvelői.

A MILC kategória még csak most bontogatja szárnyait, és bár igaz, hogy az objektívkínálat jelenleg még csekély hozzá, de véleményem szerint csupán idő kérdése, hogy mikor lendül fel.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Értékelés
Dizájn - 85 %
Minőség - 87 %
Képminőség - 93 %
Kezelhetőség - 91 %
Ár/érték arány - 79 %
Az első Samsung rádiómagnómat még 6 éves koromban kaptam. Azóta is lenyűgöz a dél-koreai cég összes terméke. Igazi Samsung fanatikus vagyok, így szinte minden terméken, melyet használok, a gyönyörű Samsung logó virít!

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá