Apple vs. Samsung – Készülékenként 40 dolláros jogdíj

0 652

Több éve tart már az Apple és a Samsung közti jogi csatározás és úgy tűnik a közeljövőben nem is születhet meg érdemi megállapodás a két cég között. Anno pletykálták, hogy még valamikor 2013 közepén az Apple arra szólította fel a Samsungot, hogy készülékenként 30-40 dolláros jogdíjat fizessen a megsértett szabadalmak után.

Úgy tűnik a pletykák valósak voltak és az Apple valóban 5 megsértett szabadalom után követelte darabonként a 8 dolláros kártérítést. Természetesen a Samsung ezt visszautasította. A FOSS Patents egyik szakembere, Florian Mueller szerint, – aki az elmúlt években közelről is vizsgálta a szabadalmi ügyeket – az Apple-nek elgurult a gyógyszere. Bár egyetért abban, hogy a cupertinói cégnek igaza van, mely szerint a Samsung megsértette az egyes szabadalmakat (adat-szinkronizálás, slide-to-unlock feloldás, egységes keresés, stb.), de hozzátette, hogy az Apple most átlépett egy határt, amelyet nem lett volna szabad.

Mueller megjegyezte egyébként azt is, hogy meglepte, hogy Lucy Koh bírónő engedte, hogy az Apple benyújtsa igényeit a Samsung számára, mindezt az esküdtszék előtt. A 40 dolláros jogdíj ugyanis sokkal több, mint amit az Apple még az első tárgyalás alkalmával kért. A “pinch to zoom” funkcióra 3.10 dollárt, az “over scroll bounce” és a “tap to zoom” szabadalmakra pedig egyenként 2,02 dollárt követelt az Apple. Összesen tehát 7,14 dolláros jogdíjat határozott meg az Apple első körben, három szabadalom után.

Tisztán látszik, hogy az Apple érzi, hogy egyhamar nem fognak tudni közös nevezőre jutni a Samsunggal, így megpróbál minél nagyobb összeget kicsikarni a dél-koreai vállalattól, de hogy a háborúnak mikor lesz vége, senki sem tudja, még a két legnagyobb mobilgyártó sem.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Az első Samsung rádiómagnómat még 6 éves koromban kaptam. Azóta is lenyűgöz a dél-koreai cég összes terméke. Igazi Samsung fanatikus vagyok, így szinte minden terméken, melyet használok, a gyönyörű Samsung logó virít!

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá