A Samsung az első, de nőtt a hazai európai szabadalmi bejelentések száma is

0 660

Nőtt a hazai eredetű európai szabadalmi bejelentések száma 2013-ban is – erről az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) március 6-án közzétett jelentése tájékoztat.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának pénteki közleménye szerint 2013-ban újabb rekordot döntött az európai szabadalmi bejelentések száma, amely meghaladta a 265 ezret. A növekedés a 2012-es évhez képest közel 3 százalékos.

Az Európai Szabadalmi Egyezményhez csatlakozott tagországokból 93 905 bejelentés érkezett, 171 785 pedig az azon kívüli országokból. A Magyarországról érkező bejelentések száma 4,3 százalékkal nőtt egy év alatt. Míg 2012-ben 188, 2013-ban 196 hazai eredetű oltalmi igényt nyújtottak be az európai hatóságnál.

Az Európából érkezett bejelentések száma viszonylag stabil szintet mutat, ugyanakkor a teljes ügyszámnak már csak alig több mint a harmadát teszik ki, a növekedést főként az Ázsiából érkezett kérelmek okozták.

Az európai szabadalmi bejelentések terén legaktívabb országok rangsora a következő: Amerikai Egyesült Államok (24 százalék), Japán (20 százalék), Németország (12 százalék), Kína (8 százalék), Korea (6 százalék), Franciaország (5 százalék). Magyarország az Európai Szabadalmi Egyezmény 38 tagállama között a 21. helyezést érte el a bejelentések számát tekintve.

A cégeket tekintetve a Samsung vezeti az európai bejelentések rangsorát (2618 bejelentés), a második helyen a Siemens, a harmadik helyen a Philips áll.

Az ESZH adataiból kiderül az is, hogy a bejelentők 65,5 százaléka nagyvállalat, 29 százaléka kis- és középvállalkozás, illetve egyéni bejelentő, valamint 5,5 százalék az egyetemek és kutatóintézetek aránya – olvasható az összegzésben.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá