8GB-ot foglal a rendszer a Samsung Galaxy S5 készülékeken

4 5,462

Sok felhasználó – köztük mi is – aggódott amiatt, hogy a Samsung Galaxy S5 készülékeknél mekkora lesz a szabad tárhely. Sajnos azt kell mondjuk, hogy a félelmünk beigazolódni látszik. Az új Android 4.4.2-es KitKat rendszer és az új, továbbfejlesztett TouchWiz kezelőfelület összesen nagyon sok helyet foglal.

Az Android Central értesülései szerint ugyanis egy 16GB-os eszköz esetében a szabad felhasználható tárhely mindössze 8,4 GB, ami lényegesen kevesebb, mint amit anno a Samsung például a Galaxy S4 esetében biztosított.

Ha összehasonlítjuk például a Galaxy S5-öt például egy Nexus 5-el, ott 12,16 GB a szabad terület egy 16GB-os modellnél. A Galaxy S5 esetében viszont az Android rendszer és a Google saját alkalmazásai 3,84GB-ot foglalnak, míg az új TouchWiz és a Samsung saját programjai 3,76 GB-ot.

Sőt ha azt is hozzávesszük, hogy egy felhasználó akár 4K felbontású videókat is rögzít, akkor az a 8GB szabad tárhely nagyon hamar elfogyhat. Természetesen a Galaxy S5 készülékből piacra kerül majd egy 32GB-os változat is, de mindenkinek javasoljuk majd egy jobb microSD kártya megvásárlását, aki tervezi, hogy a Galaxy S5 készüléket megveszi majd.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

4 hozzászólás

 1. Egy mobil operációs rendszer ne legyen több fél gigabájtnál szerintem. Az egy gigabájt minden google-katranccal még tűrhető, de a 8, az röhejes. Ennyit még egy windows sem tesz fel friss telepítésben (mikor utoljára volt olyanom még nem csinálta legalábbis), egy linux főleg nem, BeOS végképp nem, egyéb assembly-alapon írt rendszerek pedig kiröhögik a CD-méretet is (menuettOS pl.) Az android (vagy legalábbis a samsung-android kombó) kezdi a saját sírját ásni. Szerintem elegendő lenne egy android, +google-vackok, amiket az ember amúgyis töröl, A GUI “váza” és moduláris jelleggel minden samsung user annyit töltene le a csiliviliből hozzá, amennyit értékesnek gondol. Talán elég lenne 4 GB is. Talán kevesebb is. De ez így szerintem lom kategória :)

 2. a telefon ára 200 E ft.
  a memoriakártya 10 E ft.
  ki nem szarja le mennyi helyet foglal az op.rendszer?

  • az rendben van, csak az azért elég furcsán hangzik, hogy a 16 gb-osnak beharangozott telóból, végül mindössze 8 gb-ot kapsz kézhez. szerintem.

 3. Igazából mindkét hozzászólónak igaza van kik előttem véleményt formáltak.

  Akinek van pénze egy ilyen értékű készülékre az fog tudni venni mellé egy számára elegendő tárkapacitással bíró memóriakártyát, de valóban arról is szól a dolog, hogy akkor miért nem csinálják, hogy annyival nagyobb tárhelyet integrálnak a készülékbe, hogy a kiadás pillanatában a meghirdetett tárkapacitás áll a fogyasztó rendelkezésére, hisz nem 32 mínusz 8 GB vagy 24GB-osnak hirdeti!
  Az hogy később a frissítésekkel ez elkezd zsugorodni az természetes.

  Azt viszont én magam sem tudom megemészteni, hogy ha valaki vesz egy bármilyen készüléket bármelyik gyártótól akkor miért nem lehet az adott felhasználó igénye szerint törölni a gyárilag “rátukmált” alkalmazásokat?
  Ok, hogy ráteszi, ok hogy lehetőséget biztosít rá, hogy kipróbálja-használja, de ha nem kívánja megtartani miért kell “feltörni” (rootolni) a készüléket a garancia elvesztésének tényével a nem kívánt előtelepített alkalmazás eltávolításáért??????????

Szólj hozzá