Tudtad? A Samsung anno megvásárolhatta volna az Androidot

0 1,414

2005-ben minden más volt. Más volt a mobilpiac elrendeződése is. Volt a Nokia, a Samsung meg a Motorola, meg a több kisebb gyártó. Nem volt Apple, nem volt okostelefon. Mindenki saját szoftvert fejlesztett és a felhasználók kezébe csupán azt a lehetőséget adták a vállalatok, hogy csengőhangot szerkeszthetnek a telefonjukon.

Aztán egyszer minden megváltozott. Mára a teljes mobilpiac 90%-át a Google Android rendszere uralja. Kevesen tudják azonban, hogy mindez csak azért lett a Google része, mert a Samsung nem látott benne fantáziát.

Andy Rubin, az Android egyik vezető fejlesztője állítólag 2005-ben felkereste a Samsungot és előállt azzal az ötlettel, hogy a Samsung felvásárolhatná őt és csapatát. A Samsung azonban nem látott az Androidban piaci potenciált, így végül elküldték Andy Rubint és hatfős csapatát.

Mint Andy Rubin visszaemlékezéséből kiderült, a Samsungtól közel 20 felső vezető volt jelen azon a tárgyaláson, ahol végül nemet mondtak a felvásárlásra. Fred Vogelstein tavaly megjelent könyvéből (Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution) például egyértelműen kiderült, ha a Samsung könnyen megvehette volna a kis csapatot, hiszen azok épp befektetőket kerestek, mivel alig volt pénzük a fejlesztésekre.

És fontos, hogy mindez még 2005-ben volt, amikor még csak a háttérben zajlott az Apple iPhone készülékének a tervezése. Ha a Samsung akkor másképp dönt, most jó eséllyel a piac elrendeződése is másképp alakulna. Így azonban az eredetileg nem is érintőkijelzőkre szánt Android rendszert a Google szakembereivel közösen áttervezte Andy és csapata és 2008-tól útjára bocsátották a zöld robotot.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá