Bajban lehet az Apple: a Tizen Szövetség az új kihívó

Egy hét múlva az MWC-n mutatkoznak be az első Tizen telefonok. Az új operációs rendszer máris népes támogatói bázissal bír, a Tizen Szövetséghez 15 tag csatlakozott a meglévő 36 mellé. Ez a tömörülés fog segíteni a Samsungnak a szabványok beállításában és a platform piacra való bevezetésében.

A díszes társaságban olyan vállalatok találhatók meg, mint a KONAMI, YoYo Games, Goo Technologies; NTT DoCoMo; Panasonic, Sharp, eBay, McAfee, TrendMicro és TuneIn Radio. A Szövetség egy saját rendezvényen fogja leleplezni a rendszert és az első hozzá tartozó telefont (várhatóan Nvidia Tegra 4 processzorral), méghozzá a barcelonai Mobile World Congress megnyitója előtti napon. Mindezzel a Samsung az Androidnak és az iOS-nek üzen hadat, bár a Google vonatkozásában valódi csatározásról nem lehet szó, a két cég ugyanis nem túl rég fogadott 10 éves hűséget egymásnak, ezáltal szabadalmaik szinte korlátozás nélkül hozzáférhetőek a másik fél számára. Igazi félni valója tehát az Apple-nek van (esetleg a Microsoft lehet még komolyabb szenvedő alany). Ez már csak azért is igaz, mert objektíven szemlélve el kell ismerni, hogy a legjobb telefonok már nem alma jelzésűek, a rendkívül jól optimalizált iOS viszont továbbra is az iPhone nagy erőssége. Így igen érzékeny ponton találhatja el a Samsung amerikai vetélytársát.

Várhatóan letisztult dizájn jellemzi majd a Tizent, nagy kérdés, vajon a „kéretlen” oprendszer milyen fogadtatásra lel. Egyre inkább úgy tűnt az elmúlt években, hogy az embereknek Android kell, mégsem tekinthetünk el a Google szoftverének komoly hiányosságaitól, amit processzormagok tömkelegével sem lehet orvosolni. Elképzelhető, hogy a bevezetés dualboot eszközök segítségével történik majd, azaz Tizen és Android is csücsül majd a készüléken, s a felhasználó dönti el, melyiket indítja szívesebben. Ilyen Samsungos dual telefonok egyébként már az Android-Windows Phone vonatkozásában is felmerültek.

Új tagok a Tizen Szövetségben: AccuWeather, Acrodea, Baidu, CloudStreet, Cyberlightning, DynAgility, Gamevil, Inside Secure, Ixonos, Nomovok, Piceasoft, Red Bend Software, SoftBank Mobile, Sprint és a ZTE.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 hozzászólás

Szólj hozzá