Okostelefonnal a rák ellen! Alkalmazással gyógyítaná a daganatos betegségeket a Bécsi Egyetem és a Samsung

Rengeteg nagyszerű alkalmazás tölthető le Samsung telefonokra, és ezek közt már egy olyan is felbukkant, ami a rák ellenszerének kutatását segíti elő. Gyorsan leszögezem, mielőtt mindenki gyanakodni kezdene: Nem, ez nem valami misztikus energiaküldő, vagy pozitív gondolkodást serkentő megoldás. A fejlesztés az osztrák Samsung és a Bécsi Egyetem közös munkája, tulajdonképpen egyfajta ébresztőóráról van szó, de a dolog ennél bonyolultabb.

A Samsung Power Sleep névre keresztelt alkalmazás csak Androidon érhető el. Ha eljött az alvás ideje, akkor be kell állítanunk rajta a riasztást, s onnantól egészen az ébresztő megszólalásáig a telefon ún. SIMAP (fehérje-egyezőségi mátrix) adatokat gyűjt és dolgoz fel, s ezáltal képes kiszámítani a fehérjeszekvenciák közti hasonlóságokat. Ezen információ birtokában az egyetem kutatóorvosai szerint kifejleszthető egy gyógymód, ami hatékony lehet a rák ellen.

A probléma az, hogy ezek a matematikai műveletek rendkívül erőforrás igényesek, így egy globális hálózatra van szükség, melyben az okostelefonok együttes számítási kapacitása dolgozza fel az információkat. Az alkalmazás lényege tehát az, hogy az alvás ideje alatt „kölcsönadjuk” telefonunk erőforrásait a rákkutatóknak, így a mi segítségünkkel dolgozzák fel azon adataikat, melyek később a rák ellenszeréhez vezethetik el őket.

Nehézséget okoz az app elterjesztésében a közelmúlt számos NSA megfigyelési botránya. Az emberek nem érzik biztonságban magánéletüket és személyes adataikat, így nem szívesen adnak hozzáférést mobileszközeikhez. Érdemes viszont meggondolni, hiszen a Samsung Power Sleep egy igazán jó célt szólgál.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá