Űrhajót nyomtatna a NASA! Újabb mérföldkőhöz érkezett a jövő technológiája

0 2,149

A 3D nyomtatás kétségtelenül a jövő nagy témája a technológiai iparban, ami gyökerestől átalakíthatja a ma ismert gyártási folyamatokat. Újabban a NASA is eltökélt a megoldás használata mellett. Szűk területen már korábban is alkalmazták az űrkutatásban ezt a technikát, most viszont széles körben terjesztenék ki használatát, hogy akár az űrben meghibásodó alkatrészek cseréje is azonnal lehetséges legyen általa.

Nem véletlen, hogy a legmagasabb szinten is megmozgatta a mérnökök fantáziáját ez a már-már hihetetlen technológia, ami a legtöbb embert a sci-fi filmekből ismert teleportra emlékezteti. A 3D nyomtató olyan eszköz, ami valódi, használható háromdimenziós tárgyakat képes létrehozni. Rétegről rétegre állít össze szinte bármit, legyen az fémből, műanyagból, papírból vagy bármely anyagból. Tulajdonképpen pici részeket forrasztgat össze, így hozva létre a terméket.

ZPrinter 850

A technológia felhasználási területe szinte határtalan. Még gyerekcipőben jár, mégis számos érdekességet alkottak már segítségével. Nyomtattak 3D virágot, ételt, szilikon műkörmöket, ruhákat, humanoid robotot, művégtagokat, elsüthető pisztolyt, gyémánt ékszereket, sőt olyan gigantikus nyomtató is épült, amivel egy komplett házat nyomtathatunk ki. Úgy tűnik, hogy az apró munkafolyamatokra specializált hatalmas gyártósorok korának lassan vége.

3d-printer-xtra-large-lancia-stratos

Képzeljük csak el a pillanatot, mikor otthon megéhezünk és rögvest nyomtatunk magunknak egy pizzát! Talán az a nap is eljön, amikor egy weben megvásárolt termékért nem kell bemenni a boltba, nem kell várni a kiszállításra, hanem egyszerűen kinyomtatjuk magunknak odahaza. Ugye milyen futurisztikusan hangzik? Persze ez utóbbi példa azért ad még pár feladványt a mérnököknek, de tény: a NASA érdeklődése most újabb lökést adhat e technológia fejlődésének.

3d-printer-v.5.5-airwolf3d1

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá