Szívverésünk lehet a kulcsunk vagy a bankkártyánk: forradalmi okoskarkötő kerül a polcokra

0 1,345

Nagyszerű újítással rukkolt elő a biometrikus technológiákra szakosodott Bionym. Olyan karkötőt terveztek, amely szívverésük alapján azonosítja a felhasználókat, s ezzel új ösvényt vághatnak a pin kódok, qr kódok, ujjlenyomatok, kulcsok, mágneskártyák és hasonló rendeltetésű megoldások dzsungelében. A Nymi névre keresztelt okos kis karkötő a közeljövőben átveheti kocsi- vagy lakáskulcsaink, bankkártyánk és kódjaink szerepét.

Az elmúlt években rengeteg kísérletet láttunk arra, hogy személyazonosságunk hitelt érdemlően igazolást nyerjen ilyen-olyan eszközök illetve informatikai rendszerek számára. Korábban mágneskártyákat húztunk le és kódokat pötyögtünk be, később érintés nélküli rádiófrekvenciás azonosítót küldtünk magunkról (pl. NFC) vagy QR kódot olvastattunk be, újabban ujjlenyomatunk vagy szivárványhártyánk, komolyabb helyeken vénahálózatunk alapján azonosítjuk önmagunk.

A Nymi azonban egy teljesen új megközelítést használ, szívverésük alapján ismeri fel felhasználóit, ami éppoly egyedi, mint az ujjlenyomat. Eszközük újszerűsége azonban nem csak ebben rejlik. Karkötőjük elsősorban bluetooth kommunikáció segítségével jelzi az egyes eszközök és rendszerek számára, hogy mi bizony mi vagyunk. Segítségével immár hozzá sem kell érnünk pl. autónk zárjához, elég ha a közelben vagyunk, így a kocsi rögtön tudni fogja, hogy gazdája megérkezett. A beépített mozgásérzékelőnek köszönhetően ekkor különféle mozdulatokkal/gesztusokkal küldhetünk parancsokat, pl. csuklónk elfordításával nyithatjuk ki az ajtót vagy a csomagtartót.

Ugyanezzel a módszerrel léphetünk be pl. táblegépünkbe, nyithatjuk ki lakásunk ajtaját, vagy fizethetünk a boltban. A Nymi alkotói elkötelezett hívei a pénzrendszert forradalmasító Bitcoinnak, így rögtön készített is egy Bitcoin-pénztárca alkalmazást eszközéhez, amivel sosem látott biztonságban tudhatjuk pénzünket és tranzakcióinkat.

OLVASD EL EZT IS ÉS ISMERD MEG A BITCOINT: A Bitcoin-rejtély: Forradalmi startup alakíthatja át a világ pénzrendszerét

A Nymi felhasználási lehetősége rendkívül sokrétű, egyelőre nem is tudni pontosan, mi lesz a fő csapásirány, de az SDK segítségével bármely kreatív fejlesztőcsapat hozzájárulhat a sikerhez. Mindenképp forradalmi innovációról van szó, egy teljesen egyedi ötlet mentén. Összességében nem is lehet mást mondani, minthogy nagyon király lett. Nem csoda, hogy még meg sem jelent, de már alig férnek a polcokra a különféle díjak a Bionym irodájában. Természetesen sok munka vár még a készítőkre, hiszen sok eszközt nem lehet egy egyszerű alkalmazás segítségével kompatibilissé tenni karkötőjükkel, de a legtöbb helyen valószínűleg tárt karokkal fogadják majd őket. Addig is kíváncsian várjuk a napot, amikor szívvel használhatjuk majd eszközeinket a Nymi segítségével.

Az eszköz jobb megismeréséhez keresd fel a hivatalos oldalt és nézd meg az alábbi videót:

 

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá