Rasszista érvelés miatt vérzett el az Apple fellebbezése

0 1,269

Tovább folytatódik az Apple és a Samsung bírósági csatározása a jogerős ítélet ellenére. Az almások szabadalmainak megsértése miatt korábban 290 millió dollár megfizetésére kötelezte a Samsungot Koh bírónő. Mindkét félnek volt azonban lehetősége némi manőverezésre, hogy a döntést kedvezőbbé tegye a maga számára.

Az Apple fellebbezése során kettős érvrendszert alkalmazott, aminek célja természetesen a kártérítési összeg növelése volt. Első körben arra hivatkozott, hogy a bíróság rosszul számolta ki a szabadalmi jogsértésből eredő károkat. Koh bírónő ezt elutasította, mondván több alkalommal is megtörtént már az összeg kiszámítása, és az helyes.

Az almások jogászainak további érvelése mondhatni visszafelé sült el. Elsősorban a közvéleményen keresztül próbáltak hatni az esküdtekre, cégük amerikai mivoltát hangsúlyozva. Véleményük szerint a 60-as évek óriásai, mint a Motorola vagy az RCA olyanok voltak a maguk idejében, mint most az Apple vagy a Google, s ma azért nem lehet amerikai gyártású televíziót kapni a piacon, mert nem tudták megvédeni érdekeiket, szabadalmaikat.

A bírónő úgy véli, ez az érvelés megkülönböztetésen, rasszizmuson és előítéleteken alapszik, aminek semmi keresnivalója egy bírósági tárgyaláson. Egy ázsiai vállalatnak épp annyira joga van a piaci jelenléthez, mint egy amerikainak, ezt diktálja a szabad verseny. Az Apple jogászai rendkívül feldúltak voltak az ítélet hallatán, mert végül stratégiájuk teljes egészében elvérzett.

Szálka lehet Koh bírónő szemében a rugalmatlan hozzáállás az Apple részéről, hiszen ő első perctől kezdve a megállapodás felé próbálta terelni a feleket. A Samsung nyitott volt a megegyezésre, amit azzal is bizonyít, hogy az elmúlt hetekben sorra ásta el a csatabárdot riválisaival szemben a nemzetközi színtéren. Rövidesen a Samsung fellebbezése kerül terítékre.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá