14 Instagram fotó, ami felnyithatja a szemed

0 8,451

Az Instagram az elmúlt évtized egyik legcsodálatosabb újítása. Életünket, érzelmeinket és gondolatainkat képekben oszthatjuk meg ismerőseinkkel vagy a világgal. Sokféleképp lehet használni, van aki munkáit fotózza le, van aki reggelijét, míg mások fontos üzenetet szeretnének közvetíteni a világ számára. Elsősorban vidám pillanatok, modern utcafrontok, kiscicák, kiskutyák és más érdekességek vagy cukiságok jelennek meg e közösségi platformon, s a legtöbb követővel popsztárok rendelkeznek. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan Instagram fotóst, akiket szintén érdemes lehet figyelemmel kísérni. Minden képük fontos témákat örökít meg s ablakot nyithat a világra, melyen keresztül megláthatjuk a tőlünk távol élő –de nem független- emberek és kultúrák sorsát is.

1.       David Guttenfelder (@dguttenfelder)

A képet a hétszeres WorldPress Photo-díjas David Guttenfelder –a Times Instagram-fotósa- készítette Észak-Koreában. Láthatjuk munka közben a Sonbong Textile Factory varrónőit, aminek érdekessége, hogy nagyon kevés kép jut ki Észak-Koreából, alig tudni valamit erről az országról. A katonai diktatúra és az elnyomás oly nagy, hogy alig áramlanak ki információk. Az állam egyébként jelenleg is hadban áll -papíron- a Samsung hazájával, Dél-Koreával.

1

2.       Phil Moore (@philmoorephoto)

Phil Moore független fotós Kelet-Afrikában tevékenykedik, témája elsősorban a vallási felekezetek közti erőszak és a bénító afrikai aszály. Ezen a képen szomáliai munkásokat mutat meg nekünk, miközben egy vízgyűjtőn dolgoznak. Az itt összegyűlt esővíz később életeket menthet meg a kiszáradástól.

 2

3.       Benjamin Lowy (@benlowy)

Benjamin Lowy sokat látott fotós. Ő készítette a Time számra az Instagram tudósítást a new yorki Sandy hurrikánról, és olyan kegyetlen vidékeken fordult meg, mint Darfur, Afganisztán és Líbia. Ez a fotó Dél-Szudánban készült, miután egy gyermek visszanyerte eszméletét az ENSZ misszió kórházában, véres katonai összecsapásokat követően.

 3

4.       Michael Christopher Brown (@michaelchristopherbrown)

Az HBO és a NatGeo fotósa a Kongói Demokratikus Köztársaság utcaképét kapta lencsevégre, ami különös látvány lehet a mi szemünknek.

 4

5.       Marcus Bleasdale (@marcusbleasdale)

A National Geographic fényképésze főleg az emberi jogi kérdésekre fókuszál munkája során. Megrendítő portrékat mutat be az Afrikában tapasztalható konfliktusokról. Szereti egymás mellé tenni a Közép-Afrikai Köztársaságban látható erőszakot ábrázoló képeket az amerikai álom idilli fotóival. A képen a tavalyi év egyik legvéresebb konfliktusának pillanatát örökítette meg, amiről a világ alig hallott, miközben óriási szükség lett volna élelemre és gyógyszerekre a térségben. A fényképen épp egy otthonait elhagyni kényszerülő tábort láthatunk, miután falvaikat felgyújtották és kifosztották.

5

6.       Ed Kashi (@edkashi)

Ed Kashi nem csak fotós, de filmművészeti oktató is volt, mielőtt a Közel-Keleten letelepedett. Nagy hatást gyakorolt rá a szíriai konfliktus, főleg az emiatt hazájukból kiszorult gyermekek sorsa foglalkoztatja.

 6

7.       Randy Olson (@randyolson)

A NatGeo dokumentaristája Afrikában, Indiában és Ausztráliában éli mindennapjait, megörökítve az ottani viszonyokat. Sok képet készít állig felfegyverzett gyermekekről. Ez a nagyszerű fotó Etiópiában született.

 7

8.       Kevin Frayer (@kevinfrayer)

A tökéletes kompozíciót a Fülöp-szigeteken találta meg Kevin Frayer. Nem sokkal egy tájfun után készült a kép, a helyi tömegsírról, ahol az áldozatokat elföldelték.

8

9.       Ivan Kashinsky (@ivankphoto)

Az Ecuadorban tevékenykedő szabadúszó élénk, világos képeket szokott készíteni a csodálatos Andokról és az ott élő népekről. Alábbi képén hálószobájából a Cotopaxi Nemzeti Parkra nyíló gyönyörű kilátást mutatja meg.

 9

10.   Laura El-Tantawy (@laura_eltantawy)

Laura El-Tantawy angol-egyiptomi független fotós, aki a mindennapok apró részleteit igyekszik megragadni képein. Egy szövetanyag redői, pár vízcsepp egy üveglapon, a Napot eltakaró felhők mind elegek számára egy-egy elragadó fotóhoz. Lent díszes mecset-tornyokat láthatunk Kairóból.

 10

11.   Glenna Gordon (@glennagordon)

Glenna Gordon fő munkái az észak-nigériai irodalmi üldöztetések során keletkeztek. Mélyen együttérzett azokkal a nőkkel, akiket írói munkásságuk miatt fenyegetett a véres leszámolás. Fotói során mégsem annyira a történetre, sokkal inkább textúrákra és hangulatokra figyel. A kép helyszíne Kenya, Nairobi.

 11

12.   Andrew Quilty (@andrewquilty)

Afganisztán lett az ausztrál fotós elsődleges munkaterülete. Kabulban készítette viszont alábbi képet két fiatalról, egy mozgó autó ablakán keresztül. Mint írta, a legtöbb helyen ilyenkor kipattan a kocsiból pár fotó  erejéig, de Kabulban nem mindig tanácsos elhagyni az anyósülést.

 12

13.   Amy Toensing (@amytoensing)

Amy Toensing főleg a nők és gyermekek helyzetére fókuszál. Fotóját egy riksa utazás közben készítette a vele szemben ülő családról.

 13

14.   Lynsey Addario (@lynseyaddario)

Addario egy humanitárius dokumentarista, elsősorban az afganisztáni tálib uralom, az iraki háborús övezet, Libanon, Darfúr és Kongó az érdeklődési területe. A képen egy hindu púdzsa szertartást láthatunk, Indiában.

14addario

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá