Nincs többé Sony Vaio

1 935

A Sony a tegnapi napon bejelentette, hogy felhagy a PC –k gyártásával és a jövőben a TV-piacra összpontosítja ezen energiáit. A VAIO-t a Japan Industrial Partnership vásárolja meg, a hírek szerint 50 milliárd jen értékben. Várhatóan márciusban ütik nyélbe az üzletet, ami 5000 fős leépítést is jelent majd a Sonynál világszerte. Az új PC vállalat azonban kb. 500 főt átvesz majd. A Sony 5%-os tőkeinvesztícióval hozzájárul majd a friss Vaiohoz, így kis részben tulajdonos marad egy darabig.

Sokaknak nem jelent nagy meglepetést a döntés, a Sony PC részlege ugyanis jó ideje alulteljesíti az elvárásokat. 2012 végén a vállalat elnöke már nem is sorolta ezt az üzletágat a cég sarokkövei közé. Már akkor is a digitális képalkotást, a PS-t és a mobilpiacot nevezte meg húzó részlegként. A PC gyártás erőforrásait a TV szegmensbe csoportosítják át, remélve, hogy így 2015-re ismét nyereségessé válhat ez a terület. Az okostelefonok kivételével minden más részleg veszteséges a japánoknál, 2013-ban corporate szinten 1,1 milliárd dolláros veszteséggel zártak.

A PC-válság egyébként nem csak a Sonyt érinti, egy általános visszaesésről beszélhetünk a piacon. Tavaly csaknem 10%-kal kevesebbet adtak el globálisan, mint az azt megelőző évben.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
"Posztmodernül rávakuzok a Napra". Persze csak Samsung optikával!

1 hozzászólás

Szólj hozzá