Ma 10 éves a Facebook

0 2,349

Bár sikerét eleinte többen kérdőre vonták, tíz éve mégis pontosan ezen a napon, február 4-én hirdetett kollégiumi szobájából online társadalmi forradalmat Mark Zuckerberg.

Maga a Facebook alapítója sem számított arra, hogy a harvardi kollégiumi szobából indított weboldal néhány év leforgása alatt, a világ legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő ismeretségi hálózatává növi ki magát. A Facebook ma már nem csak egy közösségi oldal: egyesek számára életük legfontosabb pillanatainak helyet adó felületté, míg másoknak mobiljuk segítségével használható hírforrássá vált.

A pontosan ma tíz éve indult sikertörténet első állomása a Facemash nevű oldal volt. Zuckerbergék 2004-ben néhány kollégiumi szobatársukkal, egy kisebb egyetemi csíny apropóján, elkészítették a Harvardon tanuló lányokat rangsoroló weboldalt. Bár az attrakció meglehetősen sikeresnek bizonyult, annál nagyobb visszhangot keltett Mark ellen, akit emiatt végül majdnem ki is rúgtak.

A következő év januárjában Mark újabb projekten kezdett dolgozni, melynek eredményeként megszületett a Facebook akkor még igencsak kezdetlegesnek számító változata. A siker persze nem maradt el, a thefacebook.com-ra néhány óra leforgása alatt több száz harvardi diák regisztrált. A szolgáltatást ezt követően több amerikai egyetemre is kiterjesztették. 2005-ben újabb siker következett: új domain név vásárlásával és a korábbi „the” előtagot elhagyva, megszületett a facebook.com.

A közösségi oldal tagjainak rohamosan növekvő száma 2012. októberében átlépte az egymilliárdot, míg ez az érték ma körülbelül 1,23 milliárdra tehető. Az oldal aktív felhasználóinak zöme mára leginkább okostelefonról használja a szolgáltatást, a platformok szerinti megoszlást tekintve pedig főként az Android a jellemző. A múlt héten nyilvánosságra hozott befektetői adatok szerint a vállalat 2013 októberétől decemberig tartó időszakban az elemzői várakozásokat is jócskán felülmúlva, 2,59 milliárd dolláros árbevételt könyvelhetett el.

A Facebook tizedik születésnapja alkalmából Mark Zuckerberg is köszönetet mondott saját profiloldalán, a közösségi szájt a jeles esemény alkalmából ráadásul minden felhasználójának személyre szabott videóval kedveskedik.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá