Világszerte kigyulladó Apple eszközök

0 4,202

A minap számoltunk be egy 14 éves diáklány balesetéről, amit telefonja lángra lobbanása okozott. Francia órára készülődött társaival, mikor zsebében kigyulladt az iPhone 5c, s emiatt kórházba kellett szállítani másodfokú égési sérülésekkel. Nem ez volt az első ilyen történet. 2008-ban például egy iPod nano töltése idézett elő tűzesetet Japánban, személyi sérülés szerencsére nem volt. A későbbiekben még legalább három további japán iPod jutott ugyanerre a sorsra, de a hiba ennél jóval több terméket érintett, emiatt az Apple vissza is hívta az első generációs iPod nano-t.

Megesett már korábban is az Apple háza táján, hogy a gyártó kénytelen volt visszahívni eszközöket hasonló probléma miatt: 2006-ban iBook G4 és PowerBook G4-es notebookokat gyűjtötték be, mert azok akkumulátorcellái közül néhány egyszerűen felrobbant használat közben. 2009-ben egy iPhone repített szilánkokat egy francia fiú szemébe, majd rövid idő alatt további 10 bejelentés történt, miszerint a készülék kijelzője szétroppant. Köztük egy nyugdíjas, egy 14 éves brit kislány, és egy egyetemista fiú. Mindannyian hirtelen felhevülésről, füstről és a kijelző szétrobbanásáról számoltak be. A brit kislány esetében éles bírálat érte az amerikai számítástechnikai óriáscéget, mert állítólag arra kérte a családot, hogy írjanak alá egy bizalmas megállapodást, mielőtt az Apple beleegyezik abba, hogy kártalanítsák őket.

iphone-fire-2

iphone-fire-1

Szintén 2010-ben egy amerikai iPhone is leolvadt, méghozzá töltés közben (a fenti képen látható). Az AT&T jelentése szerint nem felhasználói hiba, hanem rossz minőségű USB kábel okozta az esetet. Ebben az időszakban az amerikai hírcsatornák rendre beszámoltak hasonló esetekről országszerte. 2011-ben egy ausztrál légitársaság járatán okozott kisebb pánikot a felgyulladó telefon, ami sűrű füst kíséretében lobbant lángra. A tüzet a légiutas-kísérők oltották el, az alábbi képet pedig a légitársaság tette közzé. Pár napra rá egy brazíliai iPhone 4 éjjel, töltés közben hányt szikrákat, majd füstölte ki a lelkét, mindezt nem messze a tulajdonos arcától.

image

arc

2012-ben először videón is láthattuk hogyan történik egy iPhone 4 kimúlása. Nem egyedi esetről van tehát szó, ami egy ilyen drága, prémium minőségű eszköz esetén mondhatni különös. A jelenséget szinte minden esetben a lítium ionos akkumulátor okozza. Bízzunk benne, hogy a soron következő iPhone 6 kevésbé lesz tüzes, mint elődjei!

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá