A Bitcoin-rejtély: Forradalmi startup alakíthatja át a világ pénzrendszerét

0 1,998

Biztos sokan hallottatok már a Bitcoin nevű kezdeményezésről. A technológiai és pénzügyi világot fenekestül felforgatni látszó digitális fizetőeszköz –illetve a hozzá kapcsolódó szoftver- még 2009-ben indult útnak, nem sokkal a 2008-ban bekövetkezett nemzetközi méreteket öltő pénzügyi válság után. Váltópénze a bitcent. Ma már közel 400 millió dollárnyi bitcoin kering az éterben, folyamatosan nő az elfogadó- és beváltóhelyek száma, egyes szolgáltatók pedig lehetővé teszik kereskedőknek bitcoin elfogadását oly módon, hogy a kereskedő azonnal dollárban vagy egyéb szokásos devizában kapja meg a bevételt, míg a szolgáltatónál marad a bitcoin (BTC). A BTC fizetőeszköz használatához mindössze egy kliens programra van szükségünk, amit telepítünk egy eszközre –pl. telefonra vagy laptopra-. Létezik hivatalos szoftver, de a nyílt forráskód miatt több verzió is van. Szülőatyja egy bizonyos Satoshi Nakamoto, kinek valódi kiléte ismeretlen, ez csupán egy internetes álnév. Nakamoto személyét misztikus homály fedi, bár a Bitcoin aligha lehet egyetlen ember munkájának gyümölcse. Ha mégis, akkor egy zseniről van szó, mert ilyen precíz rendszer kitalálása és megalkotása több területen is kimagasló szaktudást igényel. Valljuk be, az átlagember nem is képes átlátni a rendszer lényegét és működését, de az alapok megismerésére azért érdemes egy kísérletet tenni!

Elektronikus fizetőeszköz természetesen korábban is volt. A pénz jelentős hányada ma már nem megfogható, csupán elektronikus jel. Előbbit elsősorban az állam, míg utóbbit főleg a magánkézben lévő kereskedelmi bankok teremtik, amikor hitelként vagy más jogcímen tranzakciót hajtanak végre számlák között. A bankok gyakran teljesen új pénzt hoznak létre pár gombnyomással, olyan pénzt, ami nincs is náluk, csupán töredékével kell rendelkezniük az így teremtett összegnek –ez a részleges tartalék elve-.

A bitcoin jelentősége az, hogy egyfajta önálló devizaként foghatjuk fel. Pénzünkért cserébe (pl. USD-ért) bitcoinokat vásárolhatunk, éppúgy mintha eurót vennénk, sőt bármikor vissza is válthatjuk dollárra vagy más devizára/valutára, igaz nem bármely bankban, ez egy önállóan működő rendszer. Egyes oldalakon csere is van. A fizetőeszközök előállítása a “bitcoin bányász” nevű programban is lehetséges (50 jár érte), ahol tulajdonképpen számítógépünk tranzakciós kapacitásáért cserébe kapunk fizetőeszközt. Mindez attól forradalmi, hogy nem függ kibocsátó hatóságoktól, tulajdonképpen az egész nemzetközi pénzügyi rendszeren kívül helyezkedik el. A világ összes állama és bankja egyetlen nagy hálózatot alkot, melynek jól meghatározható központjai is vannak. A Bitcoin ettől bizonyos értelemben függetleníteni tudja önmagát. Van azonban árfolyama, ami 2011-ben érte el a csúcsot, amikor kb. 32 dollárt ért egy bitcoin. A fizetőeszközt algoritmusok hozzák létre meghatározott mértékben. Nem azért van 12 millió bitcoin a világon, mert annyira van kereslet, hanem mert ennyi van és kész. Az idő múlásával azonban újabb és újabb BTC-ok kerülnek be a vérkeringésbe, a növekedés mértéke pedig nyilvános, 21 milliónál több sosem lesz belőle –kivéve, ha idővel a fent írt részleges tartalékelven működő bankrendszerbe olvad-. Tranzakciós díja kisebb összegeknél nincs, nagyobbaknál is töredéke a bankok díjainak.

A bitcoinok kibocsátásának növekedési üteme

A bitcoinok kibocsátásának növekedési üteme (millióban)

Szinte minden IT biztonságtechnikai szakember elismerően nyilatkozik a pénztárcafájl biztonságosságáról. Telefonon, notebookon, felhőben vagy bármilyen más adathordozón életképes. Lényege a bittorrent megoldásokhoz hasonlít, azaz egy decentralizált peer2peer rendszerről van szó. Így a felhasználók gépeinek összeadott számítási kapacitása végzi az összes tranzakció titkosítását, kódolását és hitelesítését. Sok szempontból biztonságosabb, mint pl. a bankkártya vagy a készpénz használata. Nem lehet se hamisítani, sem pedig nyomon követni, központi szabályozások sem korlátozzák vagy befolyásolják, így az infláció gerjesztés és manipuláció lehetősége is minimális. Mindemellett teljesen anonim és lekövethetetlen a pénzmozgás. Sok technikai problémát elhárít az is, hogy értéke 8 tizedes jegyig osztható

A fizetőeszköz igen népszerű, egy ciprusi bank nemrég engedélyt is kapott a beváltásra az alapítóktól, ezáltal rövidesen az első BTC automata is rendelkezésre áll majd. Egy francia pénzintézet is hasonló megállapodásban van, ez esetben bitcoin bankkártyáról is szólnak a hírek. A jövő azonban mindenképp az érintés nélküli fizetésé (pl. PayPass és más RFID/NFC illetve QR kód alapú megoldások). A PayPal és az eBay, akik korábban vezetői voltak a virtuális fizetésforgalmak bonyolításának, nemrég tweet formájában kijelentették: „Hiszünk a Bitcoinban”, és lehetővé is teszik használatát.

A BTC sikere attól függ, mennyire válik elfogadottá. Fedezete épp annyira nincs, mint a bankok által létrehozott pénznek, vagy akár az aranynak. Értékét a kereslet-kínálati viszonyok határozzák meg, az érte kapható árukban mérhető, ami ez esetben nem befolyásolható mesterségesen. Nem illegális, hisz pl. a csirkék sem törvényes fizetőeszközök, mégsem illegális a csirkében folytatott cserekereskedelem. Egészen új utakat nyithat a gazdaságban, sokak számára egy igazságosabb és független pénzügyi rendszer ígéretét hordozza, amelyben nem a haszonszerzés lesz a kibocsátók elsődleges célja. Tegyük hozzá, nem kizárt, hogy a BTC egy nap bekerül a részleges tartalék elvén működő bankrendszerbe, de abban a pillanatban el is veszítené varázsát –bár elvileg ettől még maradhatna független-. A rendszert sokan bírálják, de a legtöbb esetben tévhitek miatt. Mindenképp forradalmi áttörésről beszélhetünk, ami megváltoztathatja a pénzrendszer mai szabályait. Nem véletlen, hogy az alapítók nem fedik fel kilétüket, a nemzetközi pénzügyi elit ugyanis biztosan szeretne a szemük közé nézni, rájuk igen veszélyes a Bitcoin. A rendszer jól felépített és valós választ ad gazdaság bizonyos problémáira. Érdemes kipróbálni, ne feledjük, ha a világgazdaság összeomlik, az a Bitcoint nem különösebben fogja érinteni.

Aki többet szeretne tudni, az a Bitcoin magyar nyelvű oldalán nézelődhet, és megtekintheti az alábbi videót.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá