Miért cserélt gazdát a Motorola?

0 1,220

Az elmúlt napok egyik szenzációja a mobilpiacon a Motorola Mobility felvásárlása volt. Korábban a Google mentette meg a 85 éves amerikai technológiai vállalatot, most azonban túladott rajta. Volt pár izgalmasnak tűnő próbálkozás, a Moto G és Moto X okostelefon például egész jól sikerült. Mindez mégsem hozta meg a várt eredményt, így a Google minap történt bejelentése szerint a Lenovo lett az új tulajdonos.

Nem kevesebb, mint 2, 9 milliárd dollár fejében cserélt gazdát a Motorola, melynek egy része azonnal kifizetésre is került, egy másik hányada Lenovo részvényekben lett rendezve, 1,5 milliárdot pedig az elkövetkezendő három évben törleszt majd a kínai cég. Ez nem hangzik ugyan rosszul, de ne feledjük, a Google annak idején 12 milliárd dollár feletti összeget áldozott erre a célra, így összességében elég komoly veszteséggel adja tovább a Motorolát. (igaz a „Home” divíziót már korábban értékesítette 2,3 milliárdért)

Az amerikaiak ráeszméltek, hogy nem tudnak lépést tartani a piaccal az okostelefonok hardverei terén, ezért mondtak le a Motoroláról, amikor a Lenovo megkereste őket a felvásárlás ötletével. Be kellett látniuk azt is, hogy messze túlbecsülték a mobilgyártó vállalat szabadalmi portfólióját és innovációs potenciálját. Most igazából fellélegezhetnek az amerikaiak, mert a hatalmas összegeket felemésztő mobilgyártástól ezennel megszabadultak.

Hogy a Lenovo számára mit hoz az adás-vétel, még nem tudni. Egy olyan céget vettek át, aminek piaci súlya elenyésző és folyamatosan növekvő veszteséget termel. A kínaiak úgy vélik, ez az üzlet segíthet nekik elérni a tervezett 100 milliós eladást 2015-ig. Hazai piacán – és a környező országokban- egyébként egyre jobb pozícióban van a Lenovo, de úgy érezték, hogy az európai piac meghódítása felvásárlás útján lehet a legcélszerűbb. Eredetileg egyébként a Blackberry bekebelezése volt tervben, de ajánlatukat visszautasították.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá