Az Angry Birds-ön keresztül is figyelt minket az NSA

0 788

Népszerű mobilalkalmazásokon, többek között az Angry Birds-ön keresztül is gyűjtött adatokat a felhasználókról az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, ismertebb nevén NSA, a brit GCHQ hírszerző szolgálattal együttműködve gyűjtött adatokat népszerű okostelefonra letölthető alkalmazásokon keresztül – adta hírül nemrég a Guardian által nyilvánosságra hozott bizonyítékokra hivatkozva a Mashable. A dokumentumok tartalma szerint a két ügynökség a többmilliós letöltéssel büszkélkedő Angry Birds-öt is arra használta, hogy adatokat gyűjtsön a felhasználók neméről, koráról vagy éppen tartózkodási helyéről. A jelentésből az is kiderült, a szervezetek nemcsak játékokon, hanem a Google saját térképalkalmazásán, a Google Mapsen keresztül is hozzáfértek bizonyos információkhoz.

Az Angry Birds-öt készítő Rovio hivatalos weboldalán idő közben megjelent közlemény szerint a finn vállalat semmilyen formában sem gyűjtött, illetve osztott meg felhasználói adatokat. A cég azt is cáfolja, hogy összejátszott volna bármilyen kormányzati kémügynökséggel, mint az NSA vagy a GCHQ.

Az NSA-botrány legutóbbi epizódja tavaly decemberben ért véget. A The New York Times az amerikai informatikus, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva akkor azt írta, a hírszerző szolgálatok ügynökei népszerű internetes játékokba, a World of Warcraft-ba és a Second Life-ba is beépültek, attól tartva, hogy az online játékvilágot terror-, vagy más bűnszervezetek emberei használják titkos kommunikációra.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá