Példaértékű Google-Samsung megállapodás: az egész iparágat befolyásolhatja

1 933

Miközben az Apple minden élesebb versenyhelyzetben rögtön a szabadalmi portfólió után kap, addig más vállalatok a perek elkerülését és a fejlődés előmozdítását tűzik ki célul. Páratlan megállapodást kötött a Samsung és a Google, amit a Samsung hivatalos blogján tett közzé.

Kölcsönös licensz- megállapodásuk 10 évre szól, melynek értelmében megosztják egymással szabadalmaikat a következő évtizedben. Nem csak technológiai fejlesztések széles skálájáról van szó, üzleti területeket is érint az együttműködés.

„Örülünk, hogy globális érvényű kereszt-licensz szerződést kötöttünk a Samsunggal. Így elkerülhetjük a felesleges jogi hisztériát és koncentrálhatunk végre az innovációra” – mondta Allan Lo, a Google helyettes szabadalmi jogtanácsosa.

A két óriás immár hozzáférhet egymás szabadalmi portfóliójához, utat nyitva ezzel a mélyebb együttműködés felé a kutatás-fejlesztés terén. „Ez a megállapodás az egész technológiai iparnak fontos. Megmutathatja az egész ágazat számára, hogy az együttműködő magatartás gyümölcsözőbb lehet, mint a szükségtelen szabadalmi viták.” – nyilatkozta Seungho Ahn, a Samsung „szellemi tulajdon központjának” vezetője.

A keresőóriástól egyébként nem áll messze ez a liberális piaci felfogás, korábban is tett kísérleteket ilyen irányba. Tavaly egyfajta megnemtámadási szerződést lobogtatott, amiben biztosította a szereplőket, hogy nem fog peres eljárásba kezdeni, csak szélsőséges esetben. 2012-ben pedig egy szabadalmi keresőt hoztak létre, amivel az európai szabadalmak könnyen hozzáférhetővé váltak.

Hogy pontosan milyen stratégia állhat a szerződés hátterében, azt csak találgatni lehet. Ilyen szerződést csak egymáshoz nagyon közel álló cégek kötnek (pl. az Intel és az ATI). Mindenképp érdekes, hogy a két vállalat közti barátság épp felbomlani látszott, a Samsung ugyanis visszavonhatatlanul bejelentette új operációs rendszere –a Tizen- érkezését, ami az Androidot váltaná le. Talán feje tetejére fordul a világ és pár év múlva Tizen rendszerű Google telefonokkal lesz tele a piac, bár erre kevés az esély. A Google valószínűleg az Android fejlesztése érdekében megszerezhető információk miatt lát fantáziát a dologban, utoljára a Motorola felvásárlásakor jutottak ennyi értékes adathoz. A Samsung pedig nyilván épp a Tizen miatt szusszanhat fel, mert így az Androiddal legkedveltebb megoldásait sem kell kihagynia új rendszeréből.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 hozzászólás

Szólj hozzá