A Blackberry napjai meg vannak számlálva: 2013-as statisztikák a mobil oprendszerekről

0 1,090

A Kantar ma tette közzé okostelefonos operációs rendszerekkel kapcsolatos statisztikáit 2014 negyedik negyedévére vonatkozóan. Az Android és a Windows Phone továbbra is növekszik, de veszít lendületéből, míg a Blackberry szép lassan minden fontos piacán elveszíti felhasználóit.

2013. nem mondható egy rossz évnek a WP számára, de nem sikerült elérniük a várva várt áttörést. Leginkább az európai piacon ért el sikereket a Nokia telefonokon csücsülő Microsoft rendszer. Az Egyesült Királyságban 5,9-ről 11, 3%-ra, Franciaországban 5-ről 11,4-re, az olaszoknál 12,1-ről 17%-ra növekedett az oprendszer részesedése (tavaly ilyenkorhoz mérve) Ha azonban a Kantar novemberi statisztikáival –itt háromhavi gördülő átlagokat néztek – vetjük össze a decemberi számokat, akkor a WP bizony lassulva növekvő, sőt csökkenő tendenciát mutat. (pl. az USA-ban).

Az Android még mindig a legnépszerűbb, és minden kulcsfontosságú piacon továbbra is növekszik. Leginkább Dél-Amerika területén ért el elsöprő mutatókat, a tavalyi 62, 6%-os részesedése idén decemberre már 83, 5%-ra duzzadt. Az EU-ban átlagosan 6%-kal lettek többen az androidosok, mint 2012 decemberében. Apró szálka lehet a Google szemében az Egyesült Királyságban elszenvedett 1,5%-os visszaesés.

Az Apple iOS nem zárt fényes évet, szinte minden piacon veszíti el népszerűségét. A legfájóbb talán az olaszországi kudarc, ahol egy év alatt felhasználóik fele köszönt el tőlük. (23-ról 12%). Még hazai közegben is negatív pályát fut be az iOS, ahol csaknem 6%-os csökkenést könyvelhet el az amerikai vállalat. (49,7-ről 43, 9%). A Blackberry minden pillanatban veszíti el felhasználóit a kínai piac kivételével, ott is csak stagnál. Dél-Amerikai felhasználói egyenesen elmenekültek, a 10, 8%-os részesedés mára 2,8%-ra olvadt.

Továbbra is tehát az Android dominál és emellett gyorsan is terjed. A Windows is növöget, de idén valami komoly frissítésre lenne szükség, ha nem akarják elveszíteni a lendületet. Az iOS-t egyelőre komoly veszély nem fenyegeti, viszont a piaci részesedésről szóló háborút már rég elvesztette. A Blackberry napjai pedig úgy tűnik végleg meg vannak számlálva.

gsmarena_001 (1)

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá