A Samsung közzétette 4. negyedéves pénzügyi jelentését

0 1,117

Az elmúlt két évben a Samsung folyamatos rekordokról számolhatott be pénzügyi helyzetét illetően. Hosszú idő óta először viszont csökkenő profittal kell beérnie a dél-koreai óriásnak. Ez persze koránt sem azt jelenti, hogy a vállalat veszteséges lenne, csupán az eredmény lett alacsonyabb. A tavalyi utolsó negyedév a Q3 viszonylatában 18%-os csökkenést mutat működési eredmény tekintetében  és 11%-ot a nettó profit esetén. Pontos számokat mondva azért nem tűnik olyan elkeserítőnek a helyzet, hiszen a mérsékeltebb profit 8, 3 illetve 7, 3 billió koreai wont jelent.

Ahogy mi is említettük korábban, a visszaesés egyik fő oka nem az értékesítési mutatókban keresendő. A koreai won és az USA dollár árfolyamváltozásai miatt minden megszerzett dollár kevesebb wont ér, mint tavaly ilyenkor. Pozitívan szemlélve viszont jó hír is akad Dél-Koreában, a bevétel ismét rekordot döntött. Csaknem 60 billió wonról beszélünk. Matekból -hozzám hasonlóan- csupán közepes szintet megütő olvasóink kedvéért jelezném, hogy billió esetén a 60 után még 12 darab nullát kell írni, azaz hatvanezerszer egymilliárd (ezer millió) wonról van szó. Forintban ennek csak a negyedével kell számolni -1 won ugyanis 4 forintot ér- , mégis úgy vélem sok hazai vállalat beérné ennek töredékével is.

Nem tudni, hogy a profitvisszaeséssel összefüggésbe hozható-e, de tény, hogy 2014-ben a Samsung jelentősen megvágja marketing büdzséjét. Kim Hyunjoon alelnök szerint ideje optimalizálni az ilyen célú költéseket és növelni hatékonyságukat. Globális sportesemények támogatását és a kiskereskedelmi hálózaton keresztüli kommunikációt terveznek, emellett idén elsősorban a gyártással szeretnének kitűnni a piacon. Az agresszív tablet-stratégiától sokat vár a vállalat (30 milliós eladás szerepel az elképzelésekben), ugyanakkor a Galaxy S5 és Note 4 zászlóshajók is komolyan hozzájárulhatnak egy még sikeresebben záruló pénzügyi évhez.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
"Posztmodernül rávakuzok a Napra". Persze csak Samsung optikával!

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá