VPN biztonsági hiba az újabb Android rendszerekben

0 1,274

Az izraeli Ben Gurion Egyetem Androidos biztonsági kutatói, akik a Samsunggal közösen vizsgálják az új KitKat mobiloperációs rendszer védelmi funkcióit nemrég egy bejegyzésben arról számoltak be, hogy a VPN kapcsolatnál biztonsági hibák szerepelnek, melyeket könnyen ki lehet használni.

A VPN kapcsolatok (Virtual Private Network) olyan hálózatok, melyek használatával távoli pontokhoz férhetünk hozzá, titkosított csatornákon keresztül. Mint kiderült bár a 4.4-es KitKat rendszert vizsgálták a biztonsági szakemberek, már a 4.3-as rendszerben is megtalálható a nemrég felfedezett hiba.

A biztonsági rés sajnos lehetővé teszi, hogy a VPN kapcsolatok más szerverekre legyenek átterhelhetőek, így az adatainkat eltéríthetik az eredeti helyett más szerverek felé, miközben pont azért használnának a felhasználók ilyen csatornákat, hogy adataik a legnagyobb biztonságban áramoljanak a küldő és fogadó fél között.

A kutatók állítása szerint elegendő egy megfelelő program telepítése is, mely átírja az adott kódrészletet, és máris elérhetőek külső fél által is a készüléken használt VPN kapcsolatok. Természetesen a fenti sérülékenység főleg azon felhasználók számára jelenthet veszélyt, akik a Google Play áruháza mellett más forrásból is töltenek készülékeikre programot, hiszen azok nem ellenőrzött úton kerülnek az eszközökre.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá