Az Instagram a leggyorsabban növekvő közösségi platform, csökken a Facebook

0 1,783

Az okostelefonok elterjedési és fejlődési sebessége a közösségi média világára is nagy hatást gyakorolt. Átalakultak a tartalomfogyasztási szokások, a rövid (gyorsan fogyasztható) és impulzív bejegyzések kerültek előtérbe. Keveset olvasunk, sok képet nézünk, és a piac ennek megfelelően tolódik egyes médiumok irányába.

A Közösségi platformok globális népszerűsége felhasználószám alaoján

A közösségi platformok globális népszerűsége felhasználószám alapján

Amerikában például a Pinterest lassan utoléri a Twitter népszerűségét. Ma már a Facebook hegemóniája sem olyan egyértelmű, a leggyorsabban növekvő közösségi oldal ugyanis az Instagram (globálisan nézve). Aktív felhasználóinak száma 23%-kal nőtt az elmúlt fél évben, ami miatt Mr. Zuckerberg sem lehet elkeseredve, hiszen az Instagram a Facebook tulajdonában van.

A TOP 20 közösségi platform aktív felhasználószámának változása (2013 Q2-Q4)

A TOP 20 közösségi platform aktív felhasználószámának változása (2013 Q2-Q4)

A teljes felhasználói bázist figyelembe véve (legfelső diagram) viszont az Instagram az első 5 között sem szerepel, még mindig a Facebook, YouTube, Google+, Twitter és a LinkedIn vezeti a listát. A sorrend viszont nincs kőbe vésve, a Facebook és a Youtube is folyamatosan csökken, az elmúlt fél évben 3%-ot veszítettek aktív felhasználóikból. A Google ugyanakkor azzal büszkélkedhet, hogy a TOP 10-ben három platformja szerepel, a Youtube, a Google+ és az Orkut. Leggyakrabban mobiltelefonon látogatjuk az egyes közösségi oldalakat, tekintélyes 66%-os aránnyal. Mikroblogok esetén a tabletek vezetnek, a PC használat pedig mindkét statisztikában elenyésző.

screen-shot-2014-01-21-at-11-18-45

Régiók szerinti bontásban elemezve a statisztikákat nem is tűnik annyira egyértelműnek, hogy az USA a technológiai világ központja. Az aktív felhasználószám Ázsiában és Dél-Amerikában sem marad el sokkal Észak-Amerikától, érdekes viszont, hogy Európa nehezen tartja a lépést. Külön kell vizsgálni a nem elhanyagolható lélekszámú Kínát, hiszen ott a Facebookhoz, Google+-hoz való hozzáférés nem egyszerű, ezért a helyi oldalak örvendenek a legnagyobb látogatószámnak.

screen-shot-2014-01-21-at-10-13-03

screen-shot-2014-01-21-at-12-18-20

 

A kutatást a Global Webindex végezte.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá