Mégis látni a Napot Pekingben

Múlt hétvégén a Daily Mail adta hírül, hogy Pekingben a nagymértékű szmog miatt nem látni a Napot, minek okán óriási LED falakat helyeztek ki a közterekre, amin csillagunk élőben követhető. A hír virálisan terjedt a legnagyobb nemzetközi médiumok által, a Time, a Huffington Post, a CBS, gyakorlatilag mindenki tényként hozta le ezt a nem mindennapi “hírt”. Számos magyar cikk is született a témában.

Különféle közösségi oldalakon szintén futótűzként terjedt a kép, amelyen a pekingi szmogban álló kijelzőn épp lenyugszik –vagy felkel?- a Nap. Nos, az igazság az, hogy ez egy 10 másodperces előre felvett videóanyag volt, nem pedig élő adás. A légszennyezéshez pedig végképp semmi köze sincs, csupán egy turistáknak szánt látványosságról van szó.

A CBS odáig ment, hogy idézett egy valószínűleg soha meg nem történt interjúból, melyben egy helyi lakos panaszkodik a környezetszennyezésre és hiányolja az igazi Nap látványát. Igaz ami igaz, Peking nem egy tiszta város, de erről a történetről nyugodtan kijelenthetjük: kacsa.

Valamelyest elkeserítő, hogy a komplett világsajtó bevette ezt a komédiát. A Pekingi vezetés is hangot adott megdöbbenésének, érthetően nem örülnek, hogy az egyébként valós környezeti problémáikból igyekszik szenzációt generálni a média. A csillag körül velünk együtt utazó pekingi lakosok tehát a saját szemükkel is láthatják, a Nap hogyan „megy át hidrogénből héliumba”. Íme az egyébként csodás imázs-videó, amit az ominózus kijelzőn lencsevégre kapott a Daily Mail fotósa.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá