Titkos adatgyűjtés: SMS-ek százmillióit figyelte az NSA

0 689

Mobiltelefonról küldött szöveges üzenetek százmilliót figyelte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), amely az elfogott SMS-ekből adatbázisokat épített ki a küldők és a címzettek kapcsolatrendszeréről – írta legújabb feltáró riportjában a The Guardian.

A vezető baloldali brit napilap online kiadásán csütörtök éjjel megjelent beszámoló szerint ez az értesülés is attól az egykori CIA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hónapokban információkat szivárogtatott ki a The Guardiannek és más médiaorgánumoknak az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ titkos adatgyűjtési tevékenységéről.

A 29 éves Edward Snowden hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át az NSA és a GCHQ egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt megfigyelési programjairól. A The Guardian – amely ezúttal a Channel 4 brit kereskedelemi televízióval együttműködve állított össze beszámolót a Snowdentől származó információkból, az általa megszellőztetett újabb bizalmas iratok alapján azt írta, hogy az NSA egyes időszakokban naponta átlagosan csaknem 200 millió szöveges mobiltelefon-üzenetet gyűjtött be a világ minden részéről, és ezekből adatbankokat készített a felhasználók kapcsolati hálózatairól, hollétéről, mozgásáról, utazási terveiről, sőt hitelkártyaadataiból és pénzügyi tranzakcióiról is.

A lap szerint a dokumentumokból kiderül, hogy az NSA adatbázisát a GCHQ is felhasználta nagy-britanniai lakosok kommunikációjának “cél és indok nélküli” kutatására. A GCHQ kiszivárogtatott dokumentumai szerint a Dishfire kódnevű NSA-program gyakorlatilag minden adatot begyűjtött, amihez a szervezet hozzáfért, és ez nem csupán megfigyelési célszemélyek kommunikációjára vonatkozik, hanem olyanokra is, akikkel szemben nem merült fel törvénysértő tevékenység gyanúja.

Az NSA a The Guardian által megszerzett dokumentációk tanúsága szerint 2011-ben összeállított egy prezentációt “SMS-üzenetek: kiaknázandó aranybánya” alcímmel, amelyből kiderül, hogy az amerikai ügynökség annak az évnek az áprilisában naponta átlagosan 194 millió szöveges üzenetet gyűjtött be.

A titkos iratok szerint az NSA még a nem fogadott mobiltelefonos hívásokra figyelmeztető automatikus szöveges üzeneteket is figyelte és adatgyűjtésre használta fel a hívók és hívottak kapcsolatrendszerének feltérképezésére.

Az NSA szóvivője ugyanakkor a The Guardianhez eljuttatott közleményében “valótlannak” nevezte azokat a “következtetéseket”, amelyek szerint az ügynökség “önkényesen és korlátok nélkül” végzett volna adatgyűjtést. A szóvivő szerint az NSA kapacitásait kizárólag külföldi hírszerzési célszemélyek megfigyelésére összpontosította indokolt esetekben, és e tevékenységét a legszigorúbb törvényi biztosítékok mellett végezte.

A világ egyik legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója, a 25 országban jelenlévő Vodafone magánadat-védelemért felelős igazgatója a Channel 4 televízió hírszerkesztőségének nyilatkozva azonban kijelentette, hogy a cég “megdöbbenéssel és meglepetéssel” értesült az SMS-forgalom kiterjedt figyeléséről. A vállalat az ilyen jellegű titkosszolgálati tevékenységről “most hall először”, és az ügyet számon kéri a brit kormányon – fogalmazott az illetékes igazgató.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá