Így alakult az okostelefon-piac az elmúlt 5 évben

0 3,063

Az elmúlt öt évben a világ tanúja lehetett az okostelefonok hihetetlen gyorsaságú elterjedésének és fejlődésének. Ezen évek alatt az iparág eltörölte, majd újra megírta a mobiltelefonok piacának szabályait. A drámai változás során a mobilgyártók piaci pozíciójában is hatalmas változások mentek végbe anélkül, hogy lett volna akár egy lélegzetvételnyi idejük is elemezni a történteket.

Sok híres cég feledésbe merült, míg egyesek kiemelkedtek a sorból. A mobilforradalom győztesei exponenciálisan növekedtek, az Apple és a Samsung is így tett szert globális dominanciára.  Különösen a Samsung szerzett elképesztő mértékben új vásárlókat az okostelefonok segítségével és vált a világ legnagyobb gyártójává a piacon, gyakorlatilag állva hagyta a korábban vezető Nokiát.  Csak 2013-ban több mint 100 millió Galaxy S és Note eszközt értékesítettek, és akkor az alacsonyabb árkategóriás készülékekről még szó sem esett.

Páratlan üzleti modelljének köszönhetően a dél-korai vállalat a legtöbb konkurens telefon gyártásából is árbevételhez jut. Hiszen nem csak az egyik legtöbb okostelefont értékesítő cégről van szó, hanem az alkatrészek legbefolyásosabb szállítójáról is. A Samsung számos más gyártót lát el különféle komponensekkel, pl. processzorral vagy panellel (gyakran még az Apple-t is).

A legtöbben nem tudtak lépést tartani az új trenddel. A Nokia , Blackberry , Sony Ericsson és a Motorola is lemaradt a versenyben, pedig korábban  meghatározó szereplők voltak a mobilpiacon. A leginkább szembeötlő piacvesztést a Nokia könyvelheti el. Az egykori óriás olyannyira nem bírta a versenyt, hogy a Microsoft végül töredékáron tudta megvásárolni az egykor igazán értékes vállalatot. Utólag nyilván könnyű azt mondani, hogy a bukás hátterében az Android rendszer elutasítása volt. A Nokia viszont előre látta, hogy az androidos telefonok terén nem lehet majd a Samsunggal versenyezni. Ma már ezen nem igazán lehet változtatni, ezért a Nokia rendületlenül kitart a Windows Phone mellett.

A Motorolát, a világ első mobiltelefon gyártóját sem kerülhette el a sorsa. Őket a Google vásárolta fel mélyen érték alatt. Pedig az amerikai piacon nem különösebben akadt vetélytársuk az iPhone megjelenése előtt. A Motorolára rövidesen a Samsung nyomása is ránehezedett, hiszen az ázsiaiak nagyon komoly szándékkal érkeztek meg az USA piacára. A több milliárdos marketing-háborúból a Motorola végül kapitulálni kényszerült és növekvő anyagi gondjaik miatt a Google kezébe adták a gyeplőt.

Késői reakciója miatt a Sony Ericsson is szép lassan lemaradt a két óriás mögött. Talán nem vették elég komolyan az új trendet, mert egy ideig be sem szálltak a versenybe. Mire a Sony realizálta, hogy ideje androidos készülékeket gyártani, addigra a Samsung már hatalmas lépéselőnyre tett szert. A felismerést követően a Sony rájött, hogy okostelefon részlegét saját kezében kell tartania, így az Ericsson mobilérdekeltségét bekebelezve már tisztán Sony Xperia készülékek gyártásába kezdett.

A Blackberry helyzete kicsit más, ők az első pillanattól a saját fejük után mentek és nem tudtak lemondani a fizikai QWERTY billentyűzetről. Érintésvezérlés nélkül pedig ma már nem elég érdekes egy telefon a felhasználók számára. Hiába vezette be a cég a BB OS10 oprendszerét, hogy átálljon az erősen gesztusalapú vezérlésre, elképzelhető, hogy már ez sem menti meg őket. A Blackberry olyan mértékű pénzügyi problémával küzd, ami csődközeli állapotot idézett elő. Sokak szerint a vállalat már a 2014-es évet sem fogja túlélni. A HTC is komoly nehézségekkel küzd, de jóval nagyobb az esélye a fennmaradásra. Az okostelefonok robbanásakor a HTC még jó pozíciót fogott magának, de a döbbenetes marketing költségek tekintetében alulmaradt a Samsung és az Apple ellenében.

Felmerül a kérdés, hogy 2014-ben lesz-e bárki, aki meg tudja szorongatni a Samsungot és az Apple-t. A piac évről évre változik, így bármi megtörténhet. A gyors átalakulás után most egy egészségesebb verseny van kibontakozóban, ahol talán más gyártók is szerephez juthatnak.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá