Csokidroid: Érkezik az Android 4.4.2 KitKat rendszer

0 6,301

Akik Android rendszert használnak telefonjukon vagy táblagépükön, azok megszokhatták, hogy az újabb és újabb verziók különböző finomságokról elnevezve érkeznek meg a készülékre. Így az elmúlt években nyomkodhattunk mézeskalácsot, jégkrém szendvicset, lépes mézet, fánkot és különféle süteményeket. Nos, a legújabb verzió esetén is egy édesség szolgáltatja az alapot, ezúttal azonban egy konkrét csokoládé márkáról keresztelték el a 4.4.2 Androidot.

Sokan arra gyanakodtak, hogy talán nem is egy új fejlesztéssel, hanem egy gigantikus Nestlé kampánnyal állunk szemben. Ez részben igaz is, hiszen az új Android kommunikációja felér egy valódi reklám hadjárattal. Hogy ez kinek mennyire szimpatikus, azt döntse el maga, azonban nem vitathatjuk el a Google érdemeit sem. Az Android 4.4.2 KitKat számos újítást hoz a korábbi rendszerverziókhoz képest.

A jövőben nem kell megérintenünk a kijelzőt ahhoz, hogy egyes funkciókat – vagy akár a hangkeresést- elindítsunk. Mindössze annyit kell mondanunk telefonunknak: „OK Google”. Ekkor automatikusan elindul a Google Voice és verbális úton küldhetünk szöveges üzenetet, vagy például elindíthatjuk kedvenc számainkat.

Zene vagy videó lejátszása közben a képernyőn lezárt állapotban is látható lesz az albumborító, vagy valamilyen művészi kép a videóval kapcsolatban. Továbbá lezárt kijelző esetén is képesek leszünk a számok léptetésére. Optimalizálva lesz a teljesítmény is, így a rendszer futtatása kevesebb RAM-ot fog használni, mint korábban.

A főképernyőn átlátszó állapot- és navigációs sávval fogunk találkozni, továbbá fehér szövegekkel és állapotjelző ikonokkal. (az átlátszóságot egyes alkalmazások meg tudják változtatni az olvashatóság érdekében). Kapunk egy teljes képernyős módot is, így az állapot- és navigációs sávot a képernyő szélén végighúzott mozdulattal tudjuk majd ismét előcsalogatni. A telefon alkalmazás is frissül, így nem csak a legutóbbi, hanem a leggyakoribb hívásokat sorrendben meg lehet majd tekinteni.

Ha olyan hívást kapunk, amelyhez nem tartozik kontakt a névjegyzékben, akkor a Google Maps-ban lévő telefonszámok alapján jelezheti ki telefonunk a hívó fél identitását. Az új Androidhoz egy nyomtatási keretrendszer is tartozik, amivel bármit gyorsan és egyszerűen ki tudunk majd nyomtatni. A dokumentumainkat is könnyebben fogjuk elérni, mert már nem csak a telefonon tárolt dokumentumokat lehet majd visszakeresni, hanem pl. a Dropboxba mentett fájlokat is pillanatok alatt megtalálhatjuk.

A 4.4.2 immár beépített kijelzőfelvételi móddal fog rendelkezni, mp4 formátumban lesz rögzíthető a képernyőn zajló aktivitás. A sportkedvelők nagy örömére lépésérzékelő illetve lépésszámláló API-t is biztosít a Google a fejlesztők számára. Természetesen sok biztonsági fejlesztés is őrzi rendszerünket és adatainkat.

Az Android KitKat decemberben jelent meg, de egyelőre nagyon kevés eszközön használható. A Samsung Galaxy S4 tulajdonosok egy tesztverziót már kipróbálhatnak, de érdemes megvárni, míg a stabil verzió kerül fel a telefonokra.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá