Samsung újdonságok a CES 2014-en (3. rész, vizuális élmény)

0 2,836

SMART TV

A Samsung új „okostévéje” is bemutatkozott a CES 2014-en. (A TV-k UHD felbontással is érkeznek, amivel a cikk második részében foglalkozunk) A gyártó a leggyakrabban használt funkciókra és a felhasználók szokásaira összpontosítva tette még kényelmesebbé a használatot. A népszerű „voice interaction” (egyfajta hangvezérlő megoldás) eddig 11 nyelven volt elérhető, de 2014-ben 12 új piacon vezetik be.

Az új Smart TV lényegesen jobb hang- és mozgásvezérlő funkciókat kapott annak érdekében, hogy valóban intuitív módon élvezhessük a televíziózást. A csatornaváltáshoz a jövőben már nem kell gombokat nyomogatni, egyszerűen csak megmondjuk a TV-nek, hogy melyik adót szeretnénk nézni. Mindez nem csak a tévézést segíti, alkalmazásokat és weboldalakat is megnyithatunk –vagy kereshetünk- puszta verbális jeladással. Így akár a napi híreket vagy az időjárást is könnyedén megtekinthetjük reggelizés közben.

A beszéd mellett gesztusainkkal is irányítható a készülék. Pár apró ujjmozdulat elegendő ahhoz, hogy csatornát váltsunk vagy épp hangosítsunk. Számos funkciót használhatunk mozgásvezérlés útján, szintén csak az ujjainkra van szükség, ha pl. vissza szeretnénk lépni az előző képernyőre, megállítanánk vagy előre/vissza tekernénk egy videót.

Ma már a távirányító sem szimpla gombokból álló vezérlő, hiszen a Samsung folyamatosan fejleszti a „Smart Control-t”. Ez ötvözi a gesztus vezérlést a gomb-konzollal és a touchpad-del. Egy négyirányú gomb minden irányához hozzárendelhetünk általunk használni kívánt funkciókat. A touchpad-nek köszönhetően pedig egyszerűen lapozgathatunk csatornák, weboldalak és más tartalmak között.

Erre nagy szükség is van, hiszen a tartalmak jelentősen színesedni fognak a jövőben. Megérkezett ugyanis az új fejlesztői csomag, amivel a kóderek hasznos és szórakoztató alkalmazásokat fejleszthetnek a Samsung Smart TV-re.  Az SDK (software developers kit) 5.0 immár számos eszközzel teszi kompatibilissé az okostévét, így akár a háztartási gépek vezérlése (pl. világítás, mosógép, légkondi) is lehetővé válik a televízión keresztül. Az SDK egyik különleges jellemzője egy web UI keretrendszer, a Samsung Smart TV Caph (Beta Cassiopeia ). Ennek köszönhetően a fejlesztők használhatják a HTML 5 szabványt, így kifinomultabb animációs hatások és szebb design jellemzi majd az új alkalmazásokat. Továbbá a Samsung világ első gyártója a Smart TV-k piacán, amely PNaCL technológiát vezet be, ezzel lehetővé teszi a fejlesztők számára a könnyebb átjárhatóságot különféle Smart TV modellek között. Az SDK 5.0 letölthető a Samsung Developers Forum honlapján: http://www.samsungdforum.com

Discover_S_Recommendation_with_Voice_Interaction(1)

HAJLÍTOTT KIJELZŐS UHD TV

A CES 2014 egyik legnagyobb attrakciója a Samsung ívelt UHD (ultra magas felbontású) kijelző kínálata, amely a FullHD felbontás négyszeresére is képes (ezt 4K képminőségnek hívjuk). A dél-koreai vállalat immár 8 éve vezető TV-gyártó a világon, s ezzel tovább erősíti a tényt, miszerint ő határozza meg a tempót és a trendet ezen a piacon. A hajlított formának és temérdek pixelnek hála, lebilincselően realisztikus vizuális élményt kapunk a televíziók új generációjától. A Samsung rögtön 3 UHD sorozattal indít, amely ívelt és lapos képernyővel is megvásárolható lesz 50-től 110 col méretig.

Az ívelt képernyő már-már színházi érzetet biztosít, szélesebb látómezővel és panoráma hatással. Jelentősen nő a betekintési szög és a képminőség már az optimális 3-4 méteres nézési távolságról a legjobb. Mindezt kiegészíti a saját fejlesztésű Auto Depth Enhancer nevű algoritmus, mely képes elemezni a képet, így magától állítja be a kontrasztot. Ezzel javítja a mélységérzetet, így egy szemüveg nélküli 3D élmény létrehozására is alkalmas. A Samsung PurColor technológiával sosem látott számban képes színeket és árnyalatokat megjeleníteni a TV, így már valóban a filmesek által megálmodott színvilágot képes reprodukálni.

Az innovatív képi megjelenítés alapvetően négy lépcsős, jelfeldolgozásból, zajcsökkentésből, részlet elemzésből és felskálázásból áll. UHD dimming megoldással optimalizálják tovább a képminőséget, ezzel a fekete szín valódi mélyfekete lesz. A gyorsaságot egy négymagos (QuadCore Plus) processzor és az Instant On funkció biztosítja. Ez utóbbinak használatával a TV bekapcsolást követően szinte azonnal hozza is a képet.

Meglehetősen egyszerűvé vált a tartalmakhoz való hozzáférés is. A Multi-Link megoldással jól kezelhető multitasking megoldást kapunk, és a képernyőt akár 5 részre is oszthatjuk. Természetesen nem hiányozhat a Samsung Smart Hub sem, aminek 2014-es verziója még élvezetesebbé teszi a smart tartalmak (pl. alkalmazások, játékok, filmek) elérését.

Az ívelt UHD TV-knek 3 fő sorozata és egy zászlóshajója különböztethető meg. A legpatinásabb darab egy 105 colos képátlóval bíró hajlított modell, ami 21:9-es képarányával igazi moziélményt nyújt. Az eszköz a FullHD felbontás négyszeresére képes 11 millió pixellel a fedélzetén. Az S9000 széria 78”, 65” és 55” méretben lesz megvásárolható, szintén ívelt képernyővel. Az S9 széria már lapos kijelzős, de az UHD felbontás akár 110 colos méretben is megkaphatjuk általa. Kisebb testvére U8500 sorozat lesz 75”, 65”, 60’’, 55” és 50” átlóval.

105 colos UHD TV

105 colos UHD TV

 

U9000 szériás ívelt UHD TV

U9000 szériás ívelt UHD TV

 

U8550 szériás lapos képernyős UHD TV

U8550 szériás lapos képernyős UHD TV

B2B KIJELZŐK

A CES-en debütáló megjelenítők sorát a Samsung üzleti megoldásaival zárjuk. A B2B kijelzők szállodák, kereskedelmi egységek és más vállalatok számára nyújtanak innovatív marketing lehetőséget.

Las Vegasban kifejezetten szállodai érdeklődők számára építették fel a „hotelek paradicsoma” elnevezésű installációt. Ennek keretében tekinthetők meg azok a kijelzőrendszerek, amiket a hotelek lobby és szobai környezetben is igénybe vehetnek. A jövő halljait a Samsung egy hatalmas TV-fallal képzeli el, amin a legfontosabb helyi információk (pl. időjárás, közlekedés, tőzsde) láthatóak.

Az új szobai hotel TV rendszer számos újdonsággal kecsegtet. Az on-demand filmnézés mellett akár játékok és alkalmazások is elérhetővé válnak, de megismerhetőek itt is a legfontosabb helyi információk és turisztikai látványosságok. Külön érdekesség a Smart View, aminek segítségével a vendégek okostelefonjain található tartalom (pl. filmek, játékok és más alkalmazások) jeleníthetőek meg nagyképernyőn.

Külön figyelmet kap az üzleti megoldások közt a vállalat interaktív táblája (IWB) és a világ legnagyobb LED kijelzője (95 colos). Az interaktív multi-touch white board kapcsán leleplezésre kerül egy innovatív pointer megoldás is, ami a hagyományos lézeres mutatóeszközök leváltására hivatott. Az IWB megoldás kényelmes és együttműködő megoldást nyújt oktatási és vállalati célokra.

Interaktív tábla

Interaktív tábla

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá