Samsung újdonságok a CES 2014-en (2. rész, tabletek)

0 973

A Samsung láthatóan nagyon erős évkezdetet szeretne a tabletpiacon, ugyanis egyszerre 4 új eszközt leplezett le a CES-en. Az impozáns erőforrásokkal felvértezett készülékek jól mutatják a vállalat elköteleződését, miszerint minden igényt kielégítően széleskörű kínálatot kívánnak biztosítani vásárlóiknak. A NotePRO és a TabPRO megoldások kétségtelenül a táblagépek mai kínálatának élén foglalnak helyet, az iPAD 4 számai is jelentősen elmaradnak az új Galaxy eszközökhöz képest.

Mindegyik Galaxy hozza a prémium életérzést, egyesítve a lenyűgöző vizuális élményt az erős hardver kombinációval és a Samsung letisztult design-örökségével. A TabPRO és a NotePRO bemutatja a világ első 12,2 colos WQXGA (16:10) kijelzőjét, melynek felbontása 2650 x 1600 pixel. Így összesen több mint 4 millió pixel alkotja meg a kristálytiszta képet. A gyártó külön ügyelt arra, hogy személyre szabható és újszerű felhasználói élményt (UX) biztosítson, kimondottan ehhez a kijelzőmérethez igazítva.

Külön gondoltak a közösségi oldalakkal és magazinokkal kapcsolatos tartalomfogyasztásra, amihez létrehoztak egy speciális, könnyen használható felületet (Touch Wiz/Magazine UX). Így kedvenc tartalmainkat könnyedén csoportosíthatjuk, folyamatosan látjuk a friss híreket és egy pillanat alatt elérhetjük azokat. A képernyőt végre külön ablakokra oszthatjuk (4-re), így megvalósul a valódi multitasking élmény.

A tabletekhez természetesen „okosceruza” is jár (igaz, ez csak a NotePRO esetén releváns). A rugalmas, minőségi anyagból készült ceruzával kifejezetten hatékonyan használhatunk egyes alkalmazásokat, mint pl. az Action Memo, vagy az S Finder. Az kis eszköz segítségével bármilyen tartalmat kivághatunk körberajzolással, vagy a bárhonnan elérhető Pen Window-ba egy-egy betűt illetve ábrát rajzolva rögtön beléphetünk a kapcsolódó alkalmazásba. (pl. rajzolunk egy Y-t a képernyőre és indul a Youtube)

A NotePRO és a TabPRO egy ún. Remote PC megoldással felvértezve érkezik, így otthoni számítógépünk könnyedén elérhető lesz. Az egyes fájlok távoli szerkesztése és mentése ezzel zökkenőmentessé válik. További érdekesség, hogy a Cisco WebEx Meeting Platform is előre telepítve van az eszközökre, ami a világ vezető webkonferencia megoldása. A WebExszel gyakorlatilag bármi megosztható a találkozó résztvevői közt mindenféle központi kiszolgálóegység nélkül. Mindemellett természetesen a Google Mobile számos szolgáltatását is beégetve találjuk majd a tableteken, ahogy sok Samsung fejlesztésű appot is használhatunk már az első bekapcsoláskor.

Az internetezési lehetőségeket tekintve is többféle opcióval rukkol elő a Samsung: csak WiFi, WiFi + 3G és WiFi + LTE megoldások lesznek a palettán. Érdemes tudni, hogy az új tulajdonosok egy „out of the box” ajándékban is részesülnek, ami egy 700 dollár értékű előfizetői kártya olyan népszerű szolgáltatásokhoz, mint a Bitcasa, Bloomberg Businessweek+, Blurb, Cisco WebEx Meetings, Dropbox, Easilydo Pro for Tablet, Evernote, Hancom Office for Android, LinkedIn, LIVESPORT.TV, NY Times, Oxford Advanced Learner’s A-Z, and Sketchbook Pro. Bár ez a csomag az egyes régiókban nyilván eltérhet majd.

Nézzük a részletes specifikációkat!

Samsung Galaxy NotePRO és TabPRO 12,2 col

A kijelző egy 12,2 colos, 16:10-es (WQXGA) „super clear LCD”. A 2560 x 1600-as felbontású képernyő tehát nem Super AMOLED, de a 4 millió pixel vélhetően tű éles képet biztosít majd. Hálózat tekintetében 3G és LTE verzió is elérhető lesz. Kissé meglepően a 3G verzió kapja a 8 magos Exynos 5 Octa chipet (igaz ez a korábbi változat, ami nem kezeli egy időben az összes feldolgozóegységet), míg az LTE variáns 4 magos Qualcomm Snapdragon 800 processzorral dolgozik. A hátoldali kamera 8 MP-es, ledes világítással és autofókusszal, az elülső shooter pedig 2MP teljesítményű.

A tabletek 1080p felbontású videók készítésére is alkalmasak 60fps teljesítménnyel, ami elég gyorsnak számít (iPAD 4 30fps-sel vesz). A kodekekről elég annyit tudni, hogy szinte bármilyen videó vagy zenei fájl lejátszható a Note- és TabPRO-val. Az eszközökhöz csatlakozni Wi-Fi 802.11, Wi-Fi Direct, AllShareCast, Bluetooth 4.0, USB 3.0 segítségével lehet, ahogy infraLED is került a táblagépbe. A hivatalos specifikáció HDMI csatlakozásról nem tesz említést, de meglepő lenne, ha ez kimaradt volna a koncepcióból. A vásárlók természetesen GPS-t, emellett gyorsulásmérőt, geo mágnesesség érzékelőt, giroszkópot és RGB szenzort is kapnak a pénzükért.

A NotePRO és TabPRO (12,2) az elvárásoknak megfelelő 3Gb RAM-mal büszkélkedhet, belső tárhelye 32 illetve 64Gb. (a 32 gigás verzió micros SD-vel bővíthető 64-ig). Méretét tekintve 295.6 x 204 x 7.95mm, súlya 750g. Akkumulátorának teljesítménye 9500 mAh. A tableteken természetesen Android 4.4 KitKat fut. Egyetlen jelentősebb különbség a két eszköz között, hogy a TabPro-hoz nem tartozik S Pen.

Galaaxy NotePRO

Galaaxy NotePRO

 

Galaxy TabPro (12,2 col)

Galaxy TabPro (12,2 col)

TabPRO 10,1 col és 8,6 col

A kistestvérek sokban megegyeznek nagyobb változatukkal. Ugyanaz a kamera felszereltség és kijelző technológia ill. felbontás jellemzi őket. Néhány különbség azonban –a méret kivételével is- felfedezhető. A 10,1 és 8,4-es változatokban RGB szenzor helyett egyszerű fényérzékelő lesz, 3.0 USB helyett csupán 2.0-val rendelkeznek, mindössze 2Gb RAM-mal dolgoznak és tárhelyük 16/32 Gb lesz. Akkumulátoruk munkabírása jelentősen alacsonyabb (8400 ill. 4200 mAh). Az is igaz, hogy a kisebb kijelző jelentősen kevesebb energiát fogyaszt így az akkumulátor teljesítménybeli hátránya nem feltétlenül mutatkozik meg az üzemidőben. A 10,1-es TabPRO WiFi-s verziója kapja meg az Exynos 5 Octa Chipet, míg a többi variáns Snapdragon 800-at 4 maggal.

Összességében elmondhatjuk, hogy nagyon impozáns tabletkínálattal nyitja az évet a dél-koreai vállalat. A CES-en még sok-sok újdonságot mutattak be, amiket sorozatunk következő részeiben ismerhettek meg.

Galaxy TabPro (10,1 col)

Galaxy TabPro (10,1 col)

 

Galaxy TabPRO (8,4 col)

Galaxy TabPRO (8,4 col)

 

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá