Két év után most először csökkent a Samsung profitja

0 504

A Samsung 2013-as utolsó negyedévi becsélese – megelőzve még a teljes eredmény jelentést – azt mutatja, hogy még a legerősebb állatnak is harcolnia kell a dzsungelben az életben maradásért. De mit is jelent mindez? Röviden a piac telítődött. Kifejtve pedig az adatok azt mutatják, hogy most először csökkent a Samsung profitja az elmúlt két évben. A két évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest 3,8%-al, a 2012-es utolsó negyedéves eredményhez képest pedig 8,4 százalékkal. Ez azt eredményezte, hogy a teljes profit 7,6-8 milliárd dollár közötti, lett a teljes 54,5-56,4 milliárd dolláros bevételből a 2013-as év utolsó negyedévében.

Bár a Samsung értékesítési és eladási számai így is óriásiak, úgy tűnik ez mégsem elég ahhoz, hogy kielégítsék a befektetőket és a részvényeseket. Az elemzők átlagosan ugyanis 8,3 milliárd dolláros profitot prognosztizáltak 56,8 milliárd dolláros bevétel mellett. Noha a Samsung saját elvárásai alacsonyabbak, mint az elemzőké, akkor is fontos az elemzőkre figyelni, hiszen a cég értéke is csökkent az utóbbi időben közel 8 milliárd dollárral.

Természetesen a fentiek legvalószínűbb oka az okostelefonok piacán történő eladásokkal magyarázható. Itt ugyanis egyre telítettebb és agresszívabb a piac. A mobiltelefonok és okosmobilok nagyon fontosak a vállalat számára, hiszen ezen eladásokból történő profit a teljes profit mintegy felét tette ki az elmúlt két esztendőben. Egy másik jelentős tényező is befolyásolta a számokat, mégpedig, hogy a koreai won árfolyama is erősödött az amerikai dollárral szemben, ami azt eredményezte, hogy a Samsung termékek előállítási ára is emelkedett.

A harmadik ok, hogy a Samsung marketing kiadásai lassan tényleg elérik a galaktikus számokat, hiszen például a 2013-as évben a Samsung többet költött reklámra, mint amennyi Izland teljes GDP-je volt. Fontos még megemlíteni a szokatlanul magas prémiumokat és bónusz kifizetéseket is, melyek szintén hozzájárultak a csökkenéshez.

Persze a Samsung még mindig élen halad a tech vállalatok közül. Hiába tűnik úgy az elemzők szemszögéből, hogy leginkább egy lassuló vonatra hasonlítana, az biztos, hogy egyhamar nem lehet megállítani majd, hiszen a mostani CES 2014-es rendezvényen is rendkívül sok sikerterméket mutatott be a Samsung, valamint érkezik a Smart Home platform is az év elején, valamint a Galaxy S5 mobilkészülék is az első negyedévben várható majd.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá