Mitől okos egy okostelefon?

0 3,379

A mobiltechnológia robbanásszerű fejlődésen ment át az elmúlt néhány évben. A mobiltelefonok olyan sokoldalúvá váltak, hogy talán a telefon szó önmagában már nem is helyénvaló. Minek is nevezzünk tehát egy olyan készüléket, amelyet telefonhívások mellett videolejátszásra, fényképezésre, játékra és még számtalan egyéb más dologra használhatunk? Ez az okostelefon, egy olyan intelligens eszköz, ami jóval többet tud, mint egy hagyományos mobiltelefon.

Az okostelefon persze pont olyan, mint egy átlag mobiltelefon, csak még egyben tartalmaz egy fényképezőgépet, MP3 lejátszót és játékkonzolt is. És ez még csak a kezdet, hiszen küldhetünk és fogadhatunk rajta e-maileket és könnyedén böngészhetünk az interneten is. A szövegbevitelhez pedig teljes billentyűzetet kapunk. A hagyományos mobiltelefonok is tartalmaznak persze egy-egy ilyen funkciót, de az összeset egyik sem, és ami van az sem működik olyan teljesítménnyel és sebességgel, mint egy okostelefonban.

Az okostelefon tulajdonképpen egy zsebre vágható számítógép. Az okostelefonok is operációs rendszerrel működnek, ilyen például a Google Android rendszere, vagy a Microsoft Windows Mobile platformja, ami gondoskodik a gyors és zökkenőmentes működésről. Az operációs rendszernek köszönhetően pedig az okostelefonok alkalmazásokat is képesek futtatni. Ez is egy fontos különbség a hagyományos mobiltelefonokhoz képest. A felhasználók ugyanis több tízezer applikáció közül válogathatnak, amelyek egy része fizetős, egy része pedig ingyenes. Üzleti felhasználásra éppúgy található alkalmazás, mint játékra vagy éppen szórakozásra, kikapcsolódásra. A választék szinte végtelen, csakis a fejlesztőkön múlik, hány alkalmazás is jelenik meg okostelefonokra.

Az persze, hogy milyen okostelefon illik hozzánk attól függ, hogy nekünk, felhasználóknak mi a fontos. A kijelző mérete vagy egy teljes értékű billentyűzet? A hozzánk legjobban passzoló okostelefon kiválasztásánál vegyük figyelembe a kijelző fényerejét, és azt, hogy mennyire jó a szemünk, illetve milyen fürgék az ujjaink.

Ha például videókat szeretnénk készíteni, nézzük meg a készülék beépített memóriájának méretét. Ha sötétben is szeretnénk fényképezni, fontos, hogy legyen rajta vaku. Persze a pixelszám is fontos a fotóknál, de egy jó minőségű lencse még többet dob a képeken. Ha nagy méretű fájlokat, például zenéket, képeket és videókat szeretnénk tárolni az okostelefonunkon, akkor pedig nagy memóriájú készüléket válasszunk.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hasonló bejegyzések

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá