Tippek és trükkök az emlékezetes pillanatok megörökítéséhez

0 973

A fontos pillanatok megörökítéséhez feltétlenül szükséges, hogy ne felejtsük otthon a fényképezőgépünket vagy videokameránkat, és természetesen az akkumulátort is feltöltsük. De ez persze még nem elegendő, hogy az emlékezetes pillanatokat megörökítsük. Ha később, akár évek múltán is újra ugyanúgy szeretnénk átélni az események minden egyes percét, ahogy azok megtörténtek, akkor ehhez érdemes a felvételeknél a filmes fogásokat és a legújabb technológiai vívmányokat együtt bevetni.

Így év végén, az ünnepek alkalmával sok család, rokon, barát összegyűlik, így lehetőségünk van sok, jó minőségű fénykép vagy videó készítésére, melyet később visszanézve újra átélhetjük a szívünknek kedves pillanatokat. Az alábbiakban pár tippel és trükkel próbálunk segíteni abban, hogy megfelelő felvételek születhessenek.

A fényképek készítésénél mindennél fontosabb a jó képminőség. A képek tisztasága, a színmegjelenítés és egyéb paraméterek együttesen felelnek azért, hogy élethűen sikerüljön majd felidézni a pillanatokat. A legtöbb esetben a fényképezőgépek az úgynevezett elülső megvilágítású CMOS képérzékelő technológiát használják. Ez a képérzékelő gondoskodik arról, hogy a képek megfelelő mértékben telítődjenek színekkel. Egyes Samsung készülékek esetében azonban már elérhető a BSI (hátsó megvilágítású) CMOS képérzékelő technológia is.

A sima CMOS gyengébb teljesítményt nyújt, hiszen a beérkező szín és fény egy része nem tudott eljutni a fényfelvevő felületig az előtte futó szálak miatt. A BSI CMOS képérzékelővel viszont ezt a hiányosságot már sikerült megszüntetni, így ezen technológiával ellátott készülékek használata során pontosan úgy lehet megörökíteni az eseményt, ahogy az valóban megtörtént.

A BSI CMOS képérzékelő használatának egyik további nagy előnye, hogy sokkal hatékonyabban lehet vele felvételeket készíteni sötétben is, mivel a képérzékelő továbbfejlesztett kialakítása miatt a kamera már kisebb fényben is képes észlelni a színeket, és ez szemmel látható a végeredményen is.

Természetesen további trükköket is felhasználhatunk a videók készítésénél is, hiszen egy pár alapvető filmes fogás is sokat javíthat minden egyes képkockán. Mielőtt bekapcsoljuk a videokamerát, gondoljuk végig, milyen eredményt szeretnénk elérni. Mindig ellenőrizzük, hogy nincsen-e rászáradt vízcsepp vagy porszem az objektíven, mert ezzel elkerülhetjük, hogy akár több órányi használhatatlan minőségű felvételt vegyünk fel.

Ha lehetséges, ne használjuk a kamera zoom funkcióját. Ha nagyon bezoomolunk egy pontra, sokkal láthatóbbá válnak az apró bemozdulások. A zoomot inkább az úgynevezett snittek között használjuk, hogy megszerkesszük a kompozíciót. Gyakori hiba, hogy túl hamar ér véget a felvétel. Amikor úgy gondoljuk, hogy befejeznénk a felvételt, várjunk még három másodpercet. Ez kellő időt hagy a felvételen az utómunkáknál. Ilyen helyekre lehet átvezető animációkat is tenni az egyes jelenetek közé.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Az első Samsung rádiómagnómat még 6 éves koromban kaptam. Azóta is lenyűgöz a dél-koreai cég összes terméke. Igazi Samsung fanatikus vagyok, így szinte minden terméken, melyet használok, a gyönyörű Samsung logó virít!

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá