Mi a különbség a HDMI és a komponens kábel között?

0 1,592

A mai világunkban szinte minden a nagy felbontásról szól, és csak a legjobb eszközökkel lehet a legjobb képeket elérni. Igaz ez a házimozirendszerre is, beleértve a kábeleket, amelyek összekötik a rendszer különböző részeit. Most közelebbről is megvizsgáljuk a HD videominőség eléréséhez ajánlott két csatlakoztatási típust, a HDMI-t és a komponenst.

Ha például csatlakoztatni szeretnénk a Blu-ray lejátszónkat a televíziókészülékünkhöz, akkor megmutatjuk, hogyan is érdemes hozzáfogni és megismerkedhetünk az új HDMI 1.4 szabvánnyal, amely a legjobb megoldás a nagyfelbontású képek, a térhatású hang vagy akár a 3D-s jelek továbbítására.

Az egyik legfontosabb tulajdonság a videóminőség. Fontos, hogy bár a HDMI és a komponens kábel is támogatja az 1080p videofelbontást, ez azonban nem jelenti azt, hogy mindkettő ugyanolyan minőségű képet eredményez. A HDMI egy digitális kábel, amely, az analóg kábellel ellentétben, átalakítási veszteség nélkül továbbítja a jeleket a Blu-ray lejátszóból. A HDMI megőrzi a digitális jelet, így a televízió pontosan tudja, hol futnak az élek.

A HDMI továbbá támogatja a nagy felbontású tartalmak védelmét (HDCP) is, amely sok nagy felbontású, internetről letöltött tartalomhoz és például a már fent említett Blu-ray lemezhez is szükséges. Ha viszont ezeket a tartalmakat komponens kábelen keresztül nézzük, akkor az alacsonyabb felbontású verziót láthatjuk csak. A jobb minőségű, úgynevezett HDCP kapcsolat megőrzéséhez figyeljünk oda, hogy minden olyan készüléket, amin átfut a videojel kizárólag HDMI kábellel csatlakoztassunk.

A legtöbb új HDTV jelöléssel ellátott televízió támogatja a HDMI 1.4-es szabványt, amelyek képesek visszaadni azokat az élénk színárnyalatokat, amelyeket a való világban is láthatunk. Mivel például a 3D tartalom két képből áll össze (egy kép a bal, egy a jobb szemünkre) a háromdimenziós hatás eléréséhez, az 1080p felbontású 3D videojel számára nagy sávszélességre van szükség, és ezt a HDMI 1.4-es szabvány képes biztosítani. A komponens csatlakozókkal viszont további tömörítés és felbontásromlás léphet fel.

A HDMI közismerten tehát kiváló videojelet biztosít, de természetesen audiojeleket is képes úgy továbbítani, hogy nincsen szükség további kábelekre. A HDMI továbbá támogatja a 7.1 csatornás Dolby TrueHD és az úgynevezett DTS-HD technológiát, így szolgáltat veszteségmentes, moziminőségű hangzást is. A HDMI 1.4 pedig még az Audio Return Channelt is támogatja, amely a televízióból érkező jelet továbbítja a jelvevőnek. Ez automatikusan kiegyenlíti az egyes készülékek eltérő audio- és video-jelfeldolgozási sebességéből adódó késéseket, hogy a kép és a hang mindig tökéletesen szinkronban legyen.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Az első Samsung rádiómagnómat még 6 éves koromban kaptam. Azóta is lenyűgöz a dél-koreai cég összes terméke. Igazi Samsung fanatikus vagyok, így szinte minden terméken, melyet használok, a gyönyörű Samsung logó virít!

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá