Kényes téma: Hogyan kíméljük meg ruháink Samsung mosógéppel?

0 625

A háziasszonyok nem szívesen bízzák a kényes ruhákat és textíliákat egy mosógépre, ugyanakkor elegük van a drága vegytisztítási számlákból is. Tapasztalatból beszélek. A praktikus megközelítés és a megfelelő mosógép együttese azonban könnyebbé teheti a kényes anyagok védelmét, mint gondolnánk.

Bizonyára sokat költöttünk a kedvenc ruháinkra, így egyes darabokhoz érzelmileg is erősen kötődünk. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy időigényes és költséges vegytisztítási szolgáltatásokat kell igénybe venni, vagy mindent kézzel kell mosnia. A megfelelő berendezés kiválasztásával, és néhány egyszerű szabály betartásával minden kényes anyagot gond nélkül évekig megőrizhetünk tiszta és újszerű állapotban.

• Kezdjük a címkével. Kezdjük azzal, hogy alaposan elolvassuk a ruhadarab bevarrt címkéjét. Bár nem minden esetben kell vakon követni a “csak vegyileg tisztítható” utasítást, vannak bizonyos anyagok (pl. selyem) amelyek tisztításával tényleg nem érdemes otthon próbálkozni. Ha kétségeink vannak, és az adott ruhadarab nagyon drága vagy pótolhatatlan, akkor inkább forduljunk persze szakemberhez. Ennek ellenére kellő gondossággal a legtöbb kényes anyag mosható otthon is. Ezen kívül célszerű elolvasni a mosógép használati utasítását is, és az alapján kiválasztani a legmegfelelőbb programot. Ha lehetséges, olyan mosószert használjunk, ami kifejezetten az adott textíliához ajánlott, és annak is olvassuk el alaposan a címkéjét.

• Kerüljük a csavarodást és a gyűrődést. Természetesen soha nem mosnánk ki a selyemsálunk egy hagyományos mosógép normál programjával, ám még egy kímélő program is képes nem várt sérüléseket okozni. Ezért olyan mosógépet keressünk, amit kifejezetten a kedvenc ruháink védelmére fejlesztettek ki. A Samsung W3050 mosógépe például a Wobble technológia segítségével hoz létre gyengéd, mégis alapos, több irányú mosási mechanizmust, ami csökkenti a súrlódás és a csavarodás miatti kopást és elhasználódást.

• Figyeljünk a részletekre. Az érzékeny szegélyű vagy gazdag díszítésű ruhák esetén mosás előtt ellenőrizzük a varrást. A meggyengült öltések miatt a flitterek és a gyöngyök meglazulhatnak és összegabalyodhatnak mosás közben. Ezen a helyzeten is segíthet a Samsung W3050 mosógépe, mivel nem a ruhák egymáshoz dörzsölésével éri el a tisztító hatást. A még nagyobb védelem érdekében használjunk mosóhálót, amivel elkerülhetjük, hogy a kapcsok vagy más kiálló részek beleakadjanak a ruhadarabokba.

• Helyes szárítás. Ha éppen késésben vagyunk egy koktélpartiról, nagy a kísértés, hogy csak legalább néhány percre bedobjunk egy frissen mosott, kényes ruhadarabot a szárítóba. Bár egyes ruhák biztonságosan száríthatók a kímélő programokkal, tanácsosabb előre tervezni, és kisimítva (vagy ha nem áll fönn a kinyúlás veszélye, akkor felakasztva) szárítani a ruhákat. Ugyanakkor a helyet is körültekintően válasszuk meg, ugyanis a közvetlen napsütés hatására bizonyos anyagok összemehetnek vagy kifakulhatnak.

• Gondos tárolás. A kényes darabok tárolása csaknem olyan fontos, mint az, hogy hogyan mossuk őket, különösen a ritkán viselt ruhák esetében, például egy újévi nagyestélyinél. Ha hosszú ideig felakasztva tároljuk a ruhákat, az a kinyúlásukhoz vezethet még akkor is, ha egyébként nagyon könnyű anyagból készültek. Emellett kerüljük a magasra halmozott kupacokat is, mivel ezek elmélyíthetik a gyűrődéseket. Ezt a hatást úgy mérsékelhetjük, ha az egymáson tárolt ruhadarabok közé savmentes selyempapírt teszünk (amit bármelyik művészeti boltban beszerezhetünk). Sok ruhadarab esetében azonban a feltekerés a legkíméletesebb tárolási módszer. Ne zsúfoljuk bele a ruháink lezárt tárolódobozokba. A természetes textíliáknak (például gyapjú, selyem vagy lenvászon) lélegezniük kell. Ha meg szeretnénk őrizni ruháinkat az utókornak, legalább évente egyszer vegyük elő, és hajtogassuk újra őket.

A legszebb ruháknak és textíliáknak nem az a célja, hogy gondot, hanem hogy örömet okozzanak. Ha sikerül egy kis figyelmet fordítanunk arra, hogyan mossuk, szárítjuk és tároljuk ruháink, otthon is megfelelően tisztíthatjuk és kezelhetjük őket, és még több gondtalan estét tölthetünk szórakozással.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Az első Samsung rádiómagnómat még 6 éves koromban kaptam. Azóta is lenyűgöz a dél-koreai cég összes terméke. Igazi Samsung fanatikus vagyok, így szinte minden terméken, melyet használok, a gyönyörű Samsung logó virít!

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá