Tökéletesen működik a Nexus S-ből készült műhold

0 622

A Phonesat névre keresztelt műhold agyát egy Samsung Nexus S adja és tökéletesen működik a mostoha körülmények között. A NASA legújabb, saját viszonylataikban olcsónak számító, mini műholdja sikeresen hívta az irányító központot az űrből. Ezzel bizonyítva, hogy minden rendszer működőképes.

Az egykilós szerkezet egy meglehetősen módosított Samsung mobilt tartalmaz. A NASA mérnökei pedig egy két irányú rádión keresztül képesek irányítani az apró műholdat. A kísérlet annak a tanulmány sorozatnak a része volt, amiben minden eddiginél olcsóbb műhold technológiák kifejlesztésén fáradoznak.

Az okostelefonok minden olyan felszerelést tartalmaznak, amik egy műhold működtetéséhez szükségesek. A Nexus adja a számításokhoz szükséges processzort, a memóriát, a beépített energiaforrást és a készen kapott kommunikációs technológiát. Mindez előre legyártottan, kompakt csomagolásban érkezik – nyilatkozta a NASA a nemrégiben tartott sajtótájékoztatóján.

A mini műholdat két héttel ezelőtt küldték az űrbe, a szerkezet körülbelül másfélmillió forintba került az űrkutatási hivatalnak. Azóta folyamatosan tesztelik a műholdat, ami forradalmasíthatja a mai űrkutatás eszközeit. A teszt egy éven keresztül tart, hogy pontosan lemérhessék mennyire strapabíró a Phonesat.

A NASA nem arról híres, hogy vaktában lövöldöz. Így valószínű, nem véletlenül választottak egy Samsung készüléket, Nokia vagy épp iPhone helyett. A próbálkozást pedig egyértelmű siker követte, hiszen februárra tervezik a következő olcsó-műhold fellövését.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá